VELIKA STVAR

Potvrdila ravnateljica bolnice: Žene na Svetom Duhu konačno mogu legalno prekinuti trudnoću

U toj bolnici godinama se nisu obavljali pobačaji na vlastiti zahtjev

Ravnateljica bolnice Ana-Maria Šimundić

 Davor Pongracic/Cropix

Klinička bolnica Sveti Duh zadnjih mjesec dana omogućava svim ženama legalan prekid trudnoće nakon što se u toj bolnici godinama nisu obavljali pobačaji na vlastiti zahtjev, rekla je ravnateljica Ana-Maria Šimundić, koja je s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem obišla gradilišta budućeg Zavoda za mikrobiologiju.

Inače, trenutno su u javnoj raspravi izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti prema kojima bi sve gradske i županijske bolnice postale državno vlasništvo, a među njima i zagrebački Sveti Duh.

No, iz Tomaševićevih bi se izjava dalo zaključiti da se ne planiraju odreći ove bolnice. Tako se pohvalio smanjenjem njenih dugova, poboljšanjem usluga, kao i ulaganjima Grada od 40 milijuna kuna. Prema njegovim riječima, ulagat će se i dalje te će se u suradnji s Ministarstvom zdravstva ići u obnovu sedam zgrada bolnice u vrijednosti 300 milijuna kuna.

Osvrnuo se i na čak osam anonimnih prijava protiv nove ravnateljice.

"Nova ravnateljica Šimundić, koja je preuzela upravljanje u siječnju, uvela je velike promjene uz značajan pritisak onih koji žele da stvari ostanu kao prije. Mi sve te promjene koje ravnateljica uvodi podržavamo te je to i poruka svima onima koji misle da će moći zaustaviti kontrolu javne nabave", rekao je Tomašević.

Gradonačelnik Tomašević se dotaknuo i aktualne teme odvoza i razdvajanja otpada te je najavio da će doći do promjena u broju odvoza, prije svega za miješani komunalni otpad, kako bi se oslobodili kamioni za odvoz plastičnog i metalnog otpada, koji se do sada odvozio jednom u dva tjedna, pa se grad zatrpavao žutim vrećicama. Pojasnio je i da su u kontejnerima miješanog otpada 90 posto "ZG vrećice" te rekao da je problem kompostane riješen i da je ponosan što građani mogu uzeti kompost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:05