AFERA HIPOKRAT

POTRESNA ISPOVIJEST OPTUŽENE LIJEČNICE 'Mito od Farmala davala sam sirotinji'

 Vlado Kos / Cropix;

Optužnica protiv 335 liječnika primarne zdravstvene zaštite koji su primali mito za prepisivanje Farmalovih generičkih lijekova krenula je u proceduru koja će pokazati koliko tko od njih snosi krivice, a Hrvatska liječnička komora će nakon pravomoćnih sudskih presuda izreći svoj pravorijek, piše Slobodna Dalmacija.

U međuvremenu neki su se liječnici nagodili s USKOK-om priznavši krivnju, drugi čekaju da im se krivnja dokaže na sudu, a odvjetnici optuženih ne komentiraju jer do njih još nisu stigle optužnice. No, u cijeloj koruptivnoj priči koja se odmotavala mjesecima otkrili smo jednu sasvim posebnu – liječnicu koja je primala mito i dijelila ga siromašnima i potrebitima, dodajući i vlastiti novac iako i sama ima obitelj.

- HZZO je stalno tražio od liječnika primarne zdravstvene zaštite smanjenje potrošnje lijekova. Prije više od dvije godine svaka tri mjeseca je organizirao po područnim uredima sastanke s pregledom potrošnje lijekova po svakom liječniku, te upozorenjem onih koji su prešli zadane limite, kaže liječnica, pa su oni koji imaju veliki broj pacijenata, puno starijih i kroničnih bolesnika, morali dobro paziti na cijene lijekova kako bi se uklopili u te limite, i naravno bili su sretni ako bi u tome uspjeli.

Podsjeća da je Farmal bio prva farmaceutska firma koja je imala generike i u većini lijekova bila cijenom najpovoljnija, pa je logično da je zastupljenost njihovih lijekova u svim ambulantama bila veća nego onih skupljih lijekova, što je konkurenciji očito smetalo - smatra naša sugovornica, a potom otkriva o kakvim je poklonima bila riječ.

- Pokloni Farmala bili su doslovno pokloni, za nešto što bismo s njima ili bez njih svejedno morali učiniti - a to je pisanje jeftinijih, ali jednako učinkovitih lijekova za pacijente. Sve što je Farmal radio, također su radile sve druge farmaceutske firme. Neke su doslovno uvjetovale novčane nagrade pisanjem određene količine lijekova, koji su uz to bili i puno skuplji od Farmalovih, što zaista nikad ne bih mogla prihvatiti. Osim toga, nisam ni smjela pisati skuplje lijekove zbog kontrola HZZO-a. U protivnom, sigurno bih bila kažnjena, poput onih koji su prešli zadani limit. Farmalove poklone koji su uglavnom bili vezani uz blagdane i godišnje odmore proslijedila sam potrebitima. Pomagala sam i prije Farmalovih poklona, bonova, a pomažem i sada kada tih poklona nema. Uvijek bih novčani iznos u vrijednosti bonova poklonila te tako obradovala nekoga u velikoj potrebi - tvrdi liječnica i podsjeća se nekoliko zanimljivih primjera.

- Jednom mi je u ambulantu došao stariji pacijent s teškim pogoršanjem KOPB-a i morao je žurno u bolnicu. Međutim, rekao mi je da nema novca te da mora čekati mirovinu kako bi kupio drva, jer će se inače smrznuti preko zime. Tek će tada moći u bolnicu. Znala sam da njegovo zdravstveno stanje nema vremena za takav plan. Pitala sam ga koliko mu treba, otišla na bankomat i predala mu 500 kuna i uputnicu za bolnicu! Slučajno sam otkrila da žena u obitelji s troje male djece, koja je imala karcinom dojke s metastazama, živi u kući bez vode. Nisam do tada ni znala da u gradu ima takvih ljudi, pa mi je prvo palo na pamet da joj kupim perilicu za pranje rublja s rezervoarom.

Takvih anonimnih situacija s ljudima u potrebi bilo je gotovo svakodnevno, a ima ih još uvijek - kaže liječnica koja je bila sretna kad je svoje uobičajene priloge mogla pojačati, nikome ne šteteći. Osim anonimnih priloga, puno je i onih uplaćenih preko računa, bilo ambulantnog ili njezina osobnog, a vjerovali ili ne, od 2007. godine zajedno sa svojim suprugom uplatila je više od 120.000 kuna različitim humanitarnim organizacijama, udrugama, pojedincima... (2007. - 14.000 kuna, 2008. - 19.000 kuna, 2009. – 21.000 kuna, 2010. - 23.000, 2011. - 20.000 kuna i ove godine 25.000 kuna). To je samo ono što govore sačuvane uplatnice, jer osim u novcu, pomagala je i drugim darovima, kupovinom hrane, odjeće i raznoraznih drugih stvari koje su nekome bile potrebne.

Uplate su išle na račun misije Sestara misionarki blažene majke Terezije, Udruge “Zdenac znanja” iz Splita, Udruge “Betlehem”, Udruge “Mladi protiv gladi”, “Marijini obroci”, zatim Caritasu, SOS dječjem selu u Lekeniku i Vladimirovcima te mnogim drugim ustanovama i pojedincima. Neki dan je liječnica uljepšala Božić jednoj siromašnoj obitelji sa sedmero djece kojima je kupila darove, hranu i odjeću.

- Nisam u tome izoliran slučaj! Ima još puno kolegica i kolega koji slično rade. Naravno, nisam to radila zbog vlastite promidžbe ili da mi se dive, jer nisam političar.I dandanas, nakon svega, na snazi je preporuka HZZO-a o pisanju najjeftinijih lijekova s osnovne liste, koji su i označeni posebnom bojom - zelenom.

- U većini slučajeva to su lijekovi “Genere”, također firme s generičkim lijekovima. Iako nam je obećano da će od 1. studenog biti dvije liste: jedna jeftinija - osnovna i druga s nadoplatom, čime bi nam se olakšao rad - to se nije dogodilo - kaže liječnica pa pojašnjava kako bi mnogi ljudi nadoplatili svoj lijek samo da ga ne mijenjaju, pogotovu što nadoplata često i nije tako velika, ali nemaju tu mogućnost.

- Na koncu ne žali zbog svega što je učinila, jer je u svoju humanitarnu aktivnost uz Farmalove poklone uložila i mnogo vlastitog novca, no svjesna je da je pogriješila što njihovim predstavnicima nije predložila da uplaćuju novac preko računa, no sad je lako poslije bitke biti pametan - zaključuje liječnica za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:34