ZAHTJEVI ZA HDZ

Potpis uskratio odmetnuti DP-ovac, a Bartulica traži: ‘Ovo su moji uvjeti. Muzej žrtava komunizma mora u koalicijski sporazum!‘

Nakon Jurčevićeva iskakanja, svi se pitaju hoće li još netko od preostalih 12 zastupnika DP-a uskratiti svoju podršku novoj Vladi

Saborski zastupnik Stjepo Bartulica 

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon što je iz Banskih dvora pušten bijeli dim - informacija da su pregovarači HDZ-a i Domovinskog pokreta postigli sporazum o podijeli resora u budućoj Vladi, u DP-u je počelo komešanje jer neki dužnosnici te stranke nisu zadovoljni postignutim dogovorom prema kojem su DP-u pripala (samo) tri ministarstva - poljoprivrede, gospodarstva te demografije i useljeništva.

Nakon sinoćnje maratonske sjednice vodstva stranke, glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro potvrdio je Hini da njihov saborski zastupnik Josip Jurčević neće dati svoj potpis Andreju Plenkoviću kao mandataru za sastavljanje nove Vlade "zbog nezadovoljstva što im HDZ nije dao resor kulture".

- Predat ćemo 12 potpisa. Gospodin Jurčević neće dati potpis, to je njegov stav i mi ga poštujemo u demokratskom tonu i duhu... Gospodin Jurčević je izrazio malo nezadovoljstvo što nismo uzeli Ministarstvo kulture, ali smo mi dali svakome za pravo da donese svoju odluku i napravi ono što želi. Mi smo stranka koja svojim članovima i zastupnicima dopušta slobodu govora i mišljenja - rekao je Dabro.

Nakon Jurčevićeva iskakanja iz nove Plenkovićeve vladajuće kompozicije svi se pitaju hoće li još netko od preostalih dvanaest zastupnika Domovinskog pokreta uskratiti svoju podršku novoj Vladi.

Da je unutar i oko DP-a podosta nezadovoljstva zbog sklapanja koalicijskog sporazuma s HDZ-om, jasno je i kada se pogleda Facebook profil predsjednika DP-a Ivana Penave koji je zasipan silnim uvredama: "Foteljaški pokret", "Ti si Juda, politički si se ubio", "Novi Zekanović, kome sam ja dao glas", "Izdajico naroda" i slično.

Tijekom poslijepodneva pred novinare je stao i zastupnik DP-a Stjepo Bartulica.

U najavi konferencije za medije pisalo je da će Bartulica govoriti o "političkim aktualnostima", a zastupnik DP-a na ‘presici‘ je objavio popis zahtjeva koji će se morati naći u programu rada nove Vlade.

U suprotnom, kaže naš sugovornik, Bartulica neće glasati za Plenkovića i njegovu novu vladu.

- Gledajte, jučerašnji dogovor pregovaračkih timova HDZ-a i DP-a znači da imamo zadovoljenu formu, ali sam sadržaj (nove koalicijske Vlade) tek treba definirati. Koliko mi je poznato, Bartulica će na današnjoj konferenciji za medije iznijeti nekoliko konkretnih stvari koje će morati biti eksplicitno zapisane u koalicijski sporazum prije nego što Plenković dobije potporu u Saboru. To će biti nekoliko ideološki važnih stvari vezanih i uz obrazovni program - rekao nam je naš sugovornik iz Domovinskog pokreta u izjavi danoj prije konferencije za medije zastupnika DP-a.

Bartulica traži da se u sporazum s HDZ-om uvrste četiri točke

Zastupnik Domovinskog pokreta (DP) Nikola Bartulica najavio je u četvrtak da će tražiti uvrštavanje četiri točke u koalicijski sporazum HDZ-a i DP-a - zaustavljanje "ideološke kolonizacije", otvaranje konzularnih ureda za iseljenike, istragu o pandemiji i muzej žrtava komunizma.

"Tražit ću da u koalicijski sporazum uđu četiri stavke, kao preduvjet za moju podršku budućoj vladi. Andrej Plenković će dobiti potrebne potpise, međutim još moramo definirati neke konkretne stvari", rekao je Bartulica na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Nakon što je dogovorena forma, odnosno nova parlamentarna većina bez SDSS-a, sada treba definirati sadržaj koji će odrediti smjer Hrvatske u idućem razdoblju, dodao je zastupnik DP-a.

Kao prvu od četiri stavke koje će tražiti da budu uvrštene u koalicijski sporazum naveo je "zaustavljanje ideološke kolonizacije Hrvatske".

"To znači da će nestati svaki sadržaj koji upućuje na rodnu ideologiju i druge pokušaje da se indoktrinira djecu u školstvu. Zadnje što nam treba jest da se zbunjuju djeca u javnom školstvu, stoga će se ta politika promijeniti i nećemo slijepo provoditi ono što se nameće izvana", kaže Bartulica.

Druga točka je otvaranje novih konzularnih ureda, posebice u južnoameričkim zemljama, koji će omogućiti potomcima iseljenih Hrvata da se vrate u Hrvatsku.

"Imamo veliki broj stranih radnika, a radnik iz Azije lakše dobije radnu dozvolu nego što naši ljudi iz Južne Amerike dobiju hrvatsku domovnicu i dokumente", tvrdi Bartulica.

Tu je i pandemija covida-19, odnosno "inzistiranje na tome da se do kraja raščisti sve vezano uz pandemiju".

"Još nemamo jasne odgovore kako je uzaludno potrošeno toliko novaca i o drugim štetnim posljedicama koje su nastale za vrijeme te velike globalne nevolje. Inzistirat ćemo do kraja da javnost sazna istinu", poručio je.

Bartulica se zalaže i za osnivanje muzeja žrtava komunizma u Zagrebu.

"Hrvatska nije provela lustraciju, za razliku od drugih srednjoeuropskih zemalja, stoga moramo napraviti minimum minimuma kako bi mladi saznali istinu o tom razdoblju", rekao je.

Zastupnik DP-a smatra da se "demokršćanski HDZ" ne bi trebao protiviti njegovim zahtjevima, koje je usuglasio s ostatkom Predsjedništva stranke. Što se tiče imena budućih ministara iz kvote DP-a, o njima još nije bilo riječi.

U vezi toga što DP neće dobiti Ministarstvo kulture i medija, Bartulica kaže kako nije nužno imati ministra u svakom resoru kako bi se počela provoditi drugačija politika. S obzirom da DP i HDZ čine zajedničku vladu, moraju provoditi usklađenu politiku.

Na pitanje je li Plenković obećao da se iz državnog proračuna više neće financirati tjednik SNV-a "Novosti", kao što je ustvrdio predsjednik DP-a Iva Penava, Bartulica napominje da su za tekuću godinu sredstva već odobrena, ali će se to ubuduće definirati na novi način.

"Veliki je problem što porezni obveznici moraju financirati novine koje služe obračunavanju s ideološkim protivnicima, to nije smisao manjinske politike. Zašto bi financirali list koji se obračunava s Katoličkom crkvom i poduzetnicima koji se zalažu za tržišno gospodarstvo", pita zastupnik DP-a. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 11:51