NEVRIJEME U HRVATSKOJ

Potop u Zagrebu, strašna tuča u Kutini, razorne oluje na istoku: ‘Takvu destrukciju još nikad nismo vidjeli!‘

Brza, opasna i intenzivna fronta u nekim će hrvatskim regijama stvarati probleme i tijekom utorka

Nevrijeme u Hrvatskoj

 Cropix/Facebook/Čitatelji

NOVO 23:00 - Pojavljuje se sve više fotografija i video snimaka snažnog nevremena i tuče koja je u ponedjeljak poslijepodne i navečer pogodila istok Hrvatske. Razorna tuča i nevremena kakva se ne pamte pričinila su ogromne materijalne štete i uništila usjeve. Ovakvu razinu destrukcije ne pamtimo u našim krajevima, zaključuje Istramet.

Tuča je uništavala sve pred sobom, pa čak i krovove i fasade. Neka mjesta koja su najgore prošla su Bošnjaci kod Županje, ali i područje Kutine, piše portal Crometeo.

U Bošnjacima su pojedine kuće doslovno izrešetane tučom koja je ponegdje bila i veličine jajeta.

U Kutini je palo toliko leda da je čitavo područje bilo bijelo kao da je pao snijeg.


22:00 Zagrebačko područje je tijekom ponedjeljka navečer zahvatilo snažno nevrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom.

Dolazak oluje na svojoj je Facebook stranici objavio portal Crometeo:

U samo nekoliko minuta pala je ogromna količina kiše, a vjetar je lomio grane i rušio stabla pa vatrogasci imaju pune ruke posla.

Također, zbog silne su kiše potopljene i brojne prometnice, a portal Neverin je na svojoj Facebook stranici objavio video snimljen na križanju Selske i Zagrebačke koje je potpuno pod vodom.

Nevrijeme će stvarati probleme i tijekom noći, a DHMZ i za sutra najavljuje umjereno do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom i pljuskovima s grmljavinom, osobito u prvom dijelu dana. Pljuskovi će na Jadranu biti izraženi, a mjestimice je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Do kasnog poslijepodneva u utorak oglašen je narančasti, drugi po jačini, alarm zbog grmljavinskih nevremena za splitsko i dubrovačko područje.

Za područje Zagreba i Osijeka do ponoći je bio oglašen crveni meteoalarm, što znači da je vrijeme bilo izuzetno opasno.

Poslijepodne sa sjeverozapada postupno smanjenje naoblake i prestanak oborine. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na istoku i sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima te sjeverozapadnjak, još na jugu prolazno i jugo. Najniža jutarnja temperatura većinom od 14 do 19, na Jadranu od 18 do 23 °C. Najviša dnevna između 23 i 28 °C, u gorju niža.


Snažno nevrijeme koje je u ponedjeljak poslijepodne pogodilo neke dijelova Hrvatske zahvatilo je u kasnim poslijepodnevnim satima i područje Slavonije. DHMZ je upozorio da će nevrijeme biti najsnažnije večeras i u noći na utorak.

I IstraMet navodi kako je situacija zabrinjavajuća, a objavili su i fotografije nevremena koje se približava Istri i Kvarneru.

Portal eVaraždin je objavio da je oko 14:30 sati na području općine Cestica padala tuča veličine lješnjaka praćena kišom i jakim vjetrom.

Zagrebački vatrogasci već su imali niz intervencija uklanjanja stabala i dijelova krova te ispumpavanja vode iz zgrada na zapadu grada.

Snimku oblaka izned Medvednice snimio je i objavio portal Neverin.

Olujni oblak prekrio je i Sloveniju te se poslijepodne premjestio dalje na sjeverozapad zemlje.

N1 javlja da će snažni pljuskovi i nevrijeme zahvatiti veći dio Hrvatske i u večernjim satima. Očekuju se lokalna nevremena s udarima munja, pljuskovima, snažnim vjetrom, a ponegdje i tučom.

Za poslijepodne i navečer zbog grmljavinskog nevremena izdano je crveno upozorenje za Zagreb i Osijek, narančasto za Rijeku te žuto za Karlovac i Gospić.

image

Crveni meteoalarm

DHMZ

Veliko nevrijeme zahvatilo je istok Slavonije o čemu izvještava Crometeo.

Superćelija, rotirajući vrtlog unutar oblaka, stvorila se tijekom grmljavinskog nevremena koje je zahvatilo područje Vukovara i okolice:

image

Vukovar

Miroslav Slafhauzer/
image

Vukovar

Miroslav Slafhauzer/
image

Vukovar

Miroslav Slafhauzer/
image

Vukovar

Miroslav Slafhauzer/

Tuča je pogodila Bošnjake pored Županje i prouzročila ogromnu štetu. Nastradali su auti, krovovi, fasade...

Crometeo je objavio i fotografiju superćelijskog oblaka iznad Đakova koji izgleda doista zastrašujuće.

U Slavonskom Brodu je zbog obilne kiše potopljen i za promet zatvoren podvožnjak u centru grada:

image

Slavonski Brod

/Cropix
image

Slavonski Brod

/Cropix
image

Slavonski Brod

/Cropix
image

Slavonski Brod

/Cropix
image

Slavonski Brod

/Cropix
image

Slavonski Brod

/Cropix

Portal KutinaInfo na svojoj je Facebook stranici objavio posve nevjerojatan video tuče. Zbog silnog leda, izgleda kao da je pao snijeg:

DHMZ prognozira da će u utorak biti umjereno do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom i pljuskovima s grmljavinom, osobito u prvom dijelu dana. Pljuskovi će na Jadranu biti izraženi, a mjestimice je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Poslijepodne sa sjeverozapada postupno smanjenje naoblake i prestanak oborine.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na istoku i sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima te sjeverozapadnjak, još na jugu prolazno i jugo.

Najniža jutarnja temperatura većinom od 14 do 19, na Jadranu od 18 do 23 °C. Najviša dnevna između 23 i 28 °C, u gorju niža.

Fotografije oblaka snimljene su i iznad zagrebačkog naselja Jarun:

image

Oblaci nad Jarunom

Snimila čitateljica
image

Oblaci nad Jarunom

Snimila čitateljica
image

Oblaci nad Jarunom

Snimila čitateljica
image

Oblaci nad Jarunom

Snimila čitateljica
image

Oblaci nad Jarunom

Snimila čitateljica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 21:51