EUROPA ŠTITI SIGURNOST ZAPOSLENJA, A HRVATSKA?

Poslodavci prijete: O izmjenama Zakona o radu Vlada ne smije odlučivati bez nas!

 Goran Mehkek/CROPIX

Iako se izmjene Zakona o radu i liberalizacija tržišta rada nameću kao važan uvjet za provedbu proračuna, ali i rast ekonomije, premijer Zoran Milanović, barem za sada, nije spreman za veće reforme.

Na jučerašnju primjedbu Dragutina Lesara iz Hrvatskih laburista u Saboru, da su rejting agencije zapravo poslale poruku Vladi “vaš je krimen Zakon o radu, i ako to ne promijenite, srušit ćemo vam rejting” te da iza toga stoji “zahtjev za uništavanje sustava kolektivnih ugovora”, premijer je dao vrlo uviđavan odgovor.

- Politika je nadmudrivanje, pa katkad i manipuliranje. Danas ponovno vidimo da iz reda neoliberalnih političara i ekonomista dolaze zahtjevi da se mijenja Zakon o radu. Mi to nismo najavili u izbornom programu, i u ovom trenutku o tome ne razmišljamo niti ne želimo o tome razmišljati. Postoje neke odredbe koje nisu najracionalnije, i toga su svjesni i sindikati - rekao je Milanović u Saboru. Njegovo je uvjerenje da neće ništa mijenjati, već samo “možda produženu primjenu kolektivnih ugovora”.

Odrješito NE

- Mi o tome uopće ne želimo razmišljati jer je Zakon o radu dubok društveni dogovor, on nije samo slovo na papiru - istaknuo je.

Premijer je već ranije rekao kako se neće ići na “fleksibilizaciju koja bi dovela do toga da svaki radnik može završiti na ulici”.

Svoj pristanak za takve izmjene dali su i sindikati, koji nemaju ništa protiv da se trajanje kolektivnih ugovora nakon isteka ograniči na najviše godinu dana. Što bi na sve rekli ekonomisti?

- Sve je stvar dogovora. Nijedna zemlja na svijetu nema fleksibilnost koliko bi htjeli poslodavci, niti ima zaštitu radničkih prava kakvu bi htjeli sindikati. Važno je naći način kako ih prilagoditi vremenu u kojem živimo - kaže jedan stručnjak za tržište rada, koji je želio ostati anoniman.

To uključuje razvijanje koncepta fleksigurnosti, u kojem se ne brani sigurnost radnog mjesta, već sigurnost zaposlenja - da onaj tko ga izgubi, lako može naći drugi.

No, u ovom slučaju, čini se, Vlada je zaboravila jednog socijalnog partnera: poslodavce. Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, kaže da će od Vlade tražiti sastanak na kojem će otvoreno reći svoje stavove.

- Oni ne moraju biti prihvaćeni, ali želimo argumentirano razgovarati, a ne ostati isključeni. Ovakav način rješavanja problema nije dobar za komunikaciju socijalnih partnera. Mi se zalažemo za to da se kroz izmjene Zakona o radu, onima koji su na burzi, pruži prilika da se vrate u svijet rada - kaže Majetić.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 10:48