VIDOŠEVIĆ PETI PUT ŠEF HGK

Poslodavci: HGK hitno treba reforme. Problematični su troškovi i financiranje Komore

Za Nadana Vidoševića na skupštini je glasalo 55 od 61 člana, a potukandidati su dobili tek šest glasova
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora ostaje čvrsta utvrda Nadana Vidoševića i sljedeće četiri godine. Vidoševiću je danas na skupštini Komore svoj glas dalo 55 od 61 nazočnog člana, dok je šest glasova podijeljeno između dva protukandidata: mladog poduzetnika Gordana Žanića te predsjednika Upravnog odbora Hrvatske poduzetničke inicijative i zaposlenika Ministarstva vanjskih poslova Borisa Solomuna.

Kritike na rad

Hrvatska udruga poslodavaca čestitala je Vidoševiću na reizboru na mjesto predsjednika HGK, ali i ponovila svoje kritike na rad institucije kojoj je on na čelu.

U HUP-u ističu da je neprihvatljiv nerazmjer resursa, ljudskih i financijskih, kojima raspolaže HGK te rezultata i usluga koje pruža hrvatskim tvrtkama.

Razina troškova

Smatramo da dosadašnji način financiranja, organizacije i rada ne daje adekvatne rezultate i da su nužne ozbiljne promjene i reforme. Uz problematičnu strukturu financiranja, upitna je i sadašnja razina troškova Komore, a sve to rezultira generalno negativnom percepcijom HGK među poduzetnicima.

Problematičnim smatraju i sam proces izbora predsjednika Komore. Naime, drže kako nije prihvatljivo da u izboru za tako važnu funkciju nije jasno definiran proces izbora, kao ni kriteriji koje kandidat treba zadovoljiti. HUP od Vlade očekuje da ponovno otvori pitanje reforme komorskog sustava te u sklopu toga i Zakona o HGK.

Od šestorice prijavljenih kandidata za predsjednika HGK, samo su trojica, nakon sjednice Upravnog odbora, ušla u uži krug.

- Da je netko od uglednih poduzetnika htio smijeniti Vidoševića s ove funkcije, krenuo bi u kampanju ranije i predložio nekog ozbiljnog i uglednog protukandidata. Ovako je ovaj izbor izgledao smiješno jer je doslovno svatko jutros mogao ušetati u Komoru i predati svoju kandidaturu - rekao nam je jedan od poduzetnika.

Društveno stanje

Vidošević je za svoje protukandidate samo dodao kako nije njegov posao da brine o tome tko će se javiti za tu funkciju, ali da je struktura protukandidata odraz društvenog stanja u kojemu se zemlja nalazi.

Vidošević govorio 15 minuta uz aplauz, njegovi protukandidati triput kraće

Šanse su mi 50 prema 50 - ponosno je rekao uglađeni 26-godišnji poduzetnik Gordan Žanić koji je u petominutnom izlaganju najavio da će, sukladno stanju u gospodarstvu, rezati broj zaposlenika, ali i broj podružnica Komore. I u startu je sebe osudio na neuspjeh jer je među članovima Skupštine, dakle onih koji glasuju, sjedio dobar dio onih koji su zaposlenici HGK.

Žanića su kolegice novinarke na prepunom balkonu HGK odmah nazvale “Lepi Žane”, aludirajući tako na njegov izgled i samouvjeren stav, ali i na nekadašnji nadimak koji su beogradske novinarke tijekom prvog posjeta hrvatske delegacije Srbije dale Vidoševiću - “lep k’o greh”.

Drugi Vidoševićev protukandidat Solomun nije imao vremena čekati rezultate, samo je ostavio poruku da ga nazovu ako pobijedi. Činjenica da je Vidošević prvi put dobio toliko protukandidata pokazuje da bi ubuduće procedura za izbor predsjednika HGK trebala biti drugačija nego sada. To je potvrdio Zorislav Antun Petrović koji je svoju kandidaturu, kao i većina kandidata, predao tek jutros.

Zanimljivo je i to da je Upravni odbor, koji je zasjedao neposredno uoči Skupštine HGK, zaključio da samo Vidošević zadovoljava kriterij uglednoga gospodarstvenika i stručnjaka. Za razliku od protukandidata kojima nitko nije pljeskao, Vidošević je nakon nešto više od 15 minuta izlaganja Deklaracije o hrvatskom društvu i državi blagostanja dobio gromoglasan pljesak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 07:45