SUSTAV JE POKRENUT

Poslan zahtjev da se i Jagodin brat oduzme roditeljima

DORH je započelo provjere navoda iz Jagodinog pisma te je naložilo nadležnom centru za socijalnu skrb da poduzme sve potrebne radnje za zaštitu djece

ZAGREB - Centar za socijalnu skrb jučer je, prema neslužbenim informacijama, uputio Općinskom sudu prijedlog da se i Jagodin 4,5-godišnji brat Ivica oduzme roditeljima.

Državno odvjetništvo započelo je provjere navoda iz Jagodinog pisma, u kojem piše da tata “muči” i Ivicu, te je istovremeno naložilo nadležnom centru za socijalnu skrb da poduzme sve potrebne radnje za zaštitu djece.

Potpišite i vi peticiju za pomoć Jagodi

U slučaju osnovane sumnje na seksualno zlostavljanje, dijete se do uklanjanja sumnje obavezno odvaja od zlostavljača. Po toj je osnovi i Jagoda bila smještena u udomiteljsku obitelj.

Očekuje se da će nadležni centar uskoro razmotriti pokretanje postupka za trajno oduzimanje roditeljske skrbi Jagodinim i Ivičinim roditeljima. Njima je, naime, do sada bilo oduzeto tek pravo da žive s Jagodom, koju su tijekom njezinog boravka u domu i udomiteljskoj obitelji redovito mogli posjećivati. Odluka o smještaju izvan obitelji mora se obnavljati svake godine.

Podsjetimo, nakon snažnih reakcija koje je izazvala objava priče Jutarnjeg lista o 9-godišnjoj Jagodi čiji su slučaj stručnjaci nazvali 'vrištećim slučajem seksualnog zlostavljanja' i korisnici društvenih servisa su se odmah 'digli na noge'.

U nedjelju su nastale dvije grupe podrške Jagodi, kojoj prijeti prekid trogodišnjeg života s udomiteljskom obitelji i povratak ocu silovatelju, a napravljene su i dvije peticije.

Službena peticija Jutarnjeg lista za pomoć Jagodi dosad je skupila preko 6700 potpisa dok je peticija Facebook grupe skupila oko 4200.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 08:21