ZEMLJU NAPUŠTA SVE VIŠE STRANACA

Poruka našeg Veleposlanstva u Tokiju: Hrvati, što prije bježite iz Japana!

ZAGREB - Edouard Tripković Katayama, direktor Hrvatske turističke zajednice u Tokiju, zabrinutim nam je glasom otkrio da su zatvorili ured HTZ-a i da uskoro bježi na Tajland, kamo mu je već otišla supruga.

- Supruga je otputovala, a za dan ili dva ću joj se i ja pridružiti. Djelatnicima ureda također sam rekao da je bolje da privremeno nekamo odu. Jedan moj prijatelj već je napustio Japan, a čujem da se, u strahu od novog potresa i sve jače radijacije, evakuira sve više stranih državljana - objasnio je Tripković.

Kontradiktorne vijesti

Sve više stranaca, kaže, u strahu od novog potresa i širenja radijacije, bježi iz Japana

- Kontaktirali smo sve hrvatske građane za koje znamo da su u Japanu i savjetovali im da zbog povećane radijacije u Tokiju i opasnosti od novih potresa napuste zemlju - poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova i istaknuli kako se zasad ne radi o službenoj direktivi nego samo o savjetu. Službeno, u Japanu je, oko 40 hrvatskih državljana.

- Istina je da se radijacija povećava i da je nešto viša zabilježena i u Tokiju, ali, prema informacijama japanske vlade, to još nije opasno za život. Dakle, situacija nije kritična, ali smo našim državljanima ipak preporučili da otputuju ako baš nužno ne moraju ostati u Japanu - objasnio je Mario Dragun iz MVP-a.

Tu informaciju potvrdio nam je i Sanjin Vlastelica, otpravnik poslova hrvatskog veleposlanstva u Tokiju. On kaže da su u stalnom kontaktu s japanskom vladom i da, prema njima, nema potrebe za hitno napuštanje zemlje . No, problem je, tvrdi Vlastelica, što su informacije koje dolaze iz medija i one iz vlasti kontradiktorne pa ni sami ne znaju kakve savjete uputiti.

Osoblje ostaje

- U posljednja dva dana učestalo nas nazivaju naši građani i pitaju trebaju li bježati. Rekli smo im da moraju sami odlučiti, ali da ipak otputuju ako nije baš nužno da budu u Japanu. Problem je što je teško procijeniti situaciju. Vlasti umiruju i šalju pozitivne informacije, a mediji tvrde da je sve mnogo gore - zabrinut je Vlastelica.

Diplomati odlaze

Iako svakoga sata sve više država naređuje svojem diplomatskom osoblju da napuste Japan, hrvatsko veleposlanstvo za sada ipak ostaje.

- Večeras još ne idemo nikamo. A što će biti sutra, ili za koji sat, to nitko ne zna. Ako nam iz Zagreba kažu da se maknemo, to ćemo i učiniti - izjavio je Vlastelica.I prije takvog savjeta mnogi su naši državljani jučer počeli napuštati Japan. Do sada su svoje diplomate i osoblje povukli BiH, Panama, Kosovo i Bahrein.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:31