SLAVONIJA DOČEKALA PREDAH

Poplave pod kontrolom, Dunav postao najveća prijetnja

Slavonski Brod, 030610.Zbog velikih kisa rijeka Orljava biljezi najvisu razinu od kada se vrse mjerenja. Prelila se preko nasipa kod mjesta Luzani i Oriovac u kojima su proglasene izvanredne mjere obrane od poplave. U pomoc je doslo 200 pripadnika HV.Na slici: pripadnici HV pomazu oko nasipa.Foto: Danijel Soldo / CROPIX
 Danijel Soldo / CROPIX

OSIJEK – Stanje u poplavljenim područjima Osječko-baranjske županije od petka poslijepodne se stabiliziralo, a najkitičnije točke na Baranjskoj Karašici kod mjesta Šumarina, Luč i Šećerana, gdje je sve bilo spremno za evakuaciju oko 1.800 mještana, u potpunosti su stavljene pod nadzor u petak oko 23 sata.

- Razina Baranjske Karašice opada za 1 centimetar na sat i možemo reći da je tamo, ali i u svim ostalim dijelovima županije, stanje stabilno zahvaljujući pravodobnoj reakciji svih službi uključenih u obranu od poplava kao i samih mještana. No, opuštanja nema, sve službe i dalje na terenu, a i dalje se pune vreće s pijeskom, koje će trebati za zaštitu od Dunava – izvijestio je zapovjednik Stožera za obranu i spašavanje, župan Vladimir Šišljagić.

Karašica probila nasip: Vojska priprema evakuaciju 1800 ljudi

Prva žrtva poplava: Preminula žena čiju je kuću zatrpao odron

Zbog poplave po kućama namještaj pliva, a usjevi trunu

Prema riječima rukovoditelja obrane od poplava Zorana Đurokovića iz Hrvatskih voda, već se rade ojačanja na nasipu Dunav-Drava, a u nedjelju počinje izgradnja nasipa na Dunavu kod Batine, gdje je u subotu u 13 sati izmjereno 543 cm.

- Cilj je što više napraviti do dolaska velikog vodnog vala, koji se očekuje sljedećeg vikenda. Prema informacijama koje dobivamo iz uzvodnih krajeva očekuje se da bi Dunav mogao narasti za metar i pol do dva, odnosno dosegnuti razinu između 700 i 750 cm, što bi moglo biti kao i 2006. godine, kada je vrh bio na 749 cm. Uglavnom, sljedeća dva tjedna bit će još posla za sve nas i moramo se nadati da neće biti novih oborina, jer bi to bila velika opasnost na područjima manjim slivova gdje smo se borili s poplavama posljednjih dana. Naime, Dunav i Drava zbog podizanja svoje razine u slučaju novih oborina neće moći primiti sve vode iz unutrašnjosti i to bi moglo izazvati nove velike probleme – objasnio je Đuroković.

Dodao je kako je na području županije svih ovih dana ugrađeno oko 100 tisuća vreća pijeska u nasipe, na zalihi je još 30 tisuća, a u pripremi novih 100 tisuća za Dunav.

Inače, na Dunavu kod Batine rekordni su vodostaji bili prije 30-40 godina kada je dosezao visine od 780 do 790 cm.

- U novije vrijeme nije bilo ugrožavanja povijesno rekordnih vodostaja, ali njih svakako možemo očekivati u godinama koje dolaze, jer to se već događa u Mađarskoj i Srbiji. No, naši nasipi su građeni da zadrže i povijesno rekordne vodostaje, a ovom prilikom bih čestitao i nepoznatim hidrolozima koji su prije 50 godina formirali Baranjsku Karašicu, jer su je napravili dovoljno dubokom da uz naš dodatni angažman ne ugrozi naselja uz nju – istaknuo je Đuroković.

Zapovjednik kopnene vojske Mladen Kruljac dodao da je u Slavoniji i Baranji trenutno 1.500 vojnika, a u drugom valu eventualnih poplava može se očekivati pomoć čak 5-6 tisuća vojnika, koji su odradili lavovski dio posla i na Baranjskoj Karašici.

Nema opasnosti od zaraza, ali stižu komarci!

Prema Šišljagićevim riječima na terenu su i ekipe ZZJZ-a, koje analiziraju stanje, a izvješća govore da nema opasnosti od zaraznih bolesti. U nekim mjestima zabranjena je upotreba bunarske vode za piće, a što se tiče najezde komaraca, ona bi uslijed ovih poplava sljedećih dana mogla biti novi veliki problem za stanovništvo ovog dijela Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:15