PRIPREMA ZA SUĐENJE

Popis za blokadu: Što je sve stekao Ivan Mravak

U Vukovaru ima tri naslijeđene kuće, a dvije je darovnim ugovorom prepustio svojoj djeci
Zagreb, 240409.Ivan Mravak, predsjednik uprave HEP-a, snimljen u svom uredu u Vukovarskoj ulici.Foto: Sasa Midzor Sucic / CROPIX
 Saša Midžor Sučić / CROPIX

ZAGREB - Ivan Mravak iz Vukovara petnaestak je godina radio u HEP-u, a tijekom rada u toj državnoj tvrtki stekao je vrijedne nekretnine. Stan u Zagrebu, vilu u Primoštenu, kuću na Bjelolasici, zemljište na Pagu, a naslijedio je i kuću u Vukovaru, a imao je, prema vlastitim tvrdnjama, plaću od 19 tisuća kuna.

Imovina će mu biti blokirana kao osiguranje u postupcima koji se protiv njega vode i zbog kojih je mjesec i pol dana u pritvoru.

S mjesta predsjednika Uprave HEP-a Mravak je smijenjen prije 9 mjeseci. Pokrenuta su tri postupka, gdje ga se zajedno s drugim osumnjičenicima tereti za štetu od 640 milijuna kuna. Naprije je izbila afera zbog Rade Buljubašića koji je tri godine primao plaću u HEP-u, a nije dolazio na posao, pa je smijenjena Uprava HEP-a.

Kupovali skupu struju

Otkrivene su pronevjere u HEP-u teške 600 milijuna kuna za koje su osumnjičeni Damir Polančec, Ivan Mravak i Ivan Koštan jer su za HEP kupovali skupu struju, kada je tržišna cijena bila na vrhuncu, a potom je nerealno jeftino, preko šibenskog TLM-a, prodavana mostarskom Aluminiju. Na kraju je otkriveno i primanje mita, a Mravak je navodno izravno sudjelovao u namještanju dodjele poslova za HEP i od izvođača radova tražio mito od najmanje 16 milijuna kuna. Osim Mravka u pritvoru su završili direktor HEP Proizvodnje Petar Ćubelić, predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Monting PIM Ljubo Bušić i direktor tog poduzeća Ante Matić.

Prazna blagajna

Mravak je navodno od dvojice direktora primio 700.000 kuna mita za jedan posao, a dogovor o isplati mita od čak dva milijuna eura za drugi posao propao je jer je smijenjen. Istražitelji USKOK-a sumnjaju da “provizije” poput ove od dva milijuna eura nisu završile samo u džepovima Mravka i Ćubelića, te da nisu sami razradili kako izvući novac iz tvrtke, čija je blagajna bila prazna i morali su podizati kredite. Stoga istraga o sumnjivim poslovima HEP-a ide dalje kako bi se utvrdilo kome se sve slijevao novac.

Kao osiguranje naknade štete u slučaju osuđujuće presude blokirat će se nova kuća u Primoštenu, od 160 kvadrata, koja se prostire na 500 kvadrata zemljišta i u nivoima se spušta od ceste do mora, a vila je vrijedna oko 250.000 eura.

Na Bjelolasici ima planinsku kuću sagrađenu na terenu od 500 kvadrata, a kako bi zaokružio imanje, dokupio je i oranicu od 600 kvadrata. Stan u zagrebačkoj Miramarskoj 38, koji je dobio na korištenje od HEP-a, Mravak je otkupio.

Taj stan glasi na njegovu kćer. Mravak posjeduje i zemlju na o toku Pagu od 500 kvadrata, na kojoj još nije uspio sagraditi kuću.

Provjeravaju i račune

No, zato u rodnom Vukovaru ima tri naslijeđene kuće, pa je dvije darovnim ugovorom prepustio djeci, odrasloj kćeri i sinu. Cijela obitelj Mravak ima prijavljeno prebivalište u Vukovaru, a svi rade u Zagrebu; supruga u Dalekovodu, a sin, kći, i donedavno i tata Mravak u HEP-u. Kuća u Vukovaru je naslijeđena, pa je vjerojatno neće blokirati. Još nije donesena konačna odluka što će se blokirati, a provjeravaju se i računi Ivana Mravka.

Zapušteno imanje vrijedi 70.000 eura

Planinska kuća Ivana Mravka nalazi se dva kilometra od HOC-a Bjelolasica. Kuća od 30-ak kvadrata leži na 500 kvadrata zemljišta.

- Ivana tu nisam vidjela godinama. Kupio je kuću prije rata - rekla je mještanka.

Cijena zemljišta s kućom te veličine na Bjelolasici se kreće između 50.000 i 70.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 00:15