MINISTAR PISAO EU

Popijač potvrdio: Moguć je i stečaj brodogradilišta

Popijač želi povjerenika za tržišno natjecanje izvijestiti o drugom krugu privatizacije. Hrvatskoj se neće dopustiti da dijeli ilegalne državne potpore tvrtkama koje ne donose profit
 Igor Sambolec/Cropix

BRUXELLES - Hrvatski ministar gospodarstva Đuro Popijač poslao je potpredsjedniku Europske komisije, ujedno i povjereniku za tržišno natjecanje, Joaquinu Almuniji pismo kojim potvrđuje da će Hrvatska, nakon drugog privatizacijskog kruga brodogradilišta, “imati na stolu sve opcije, uključujući i početak stečajnog postupka”.

Čeka se reakcija EU

To su danas Jutarnjem listu potvrdili izvori iz EU koji nisu sigurno kako će na takvu formulaciju reagirati neke države članice. Kako je Jutarnji list pisao, neke države EU su kao uvjet za dopuštanje otvaranja poglavlja 8, o tržišnom natjecanju, tražile pismena jamstva da će Hrvatska, ne uspije li drugi privatizacijski krug, početi proceduru koja je uobičajena u EU - stečaj.

Kako doznajemo, Popijač u predlaže sastanak s povjerenikom Almunijom sredinom travnja da bi ga izvijestio u drugom krugu privatizacije brodogradilišta. Izražava i očekivanje Hrvatske da što prije dobije poziv za predstavljanje pregovaračkog stajališta za poglavlje o tržišnom natjecanju. Europska komisija već je upoznala države članice sa sadržajem Popijačeva pisma, ali treba vidjeti hoće li neka zemlja EU u tom pismu vidjeti nešto različito od onoga što je u razmjeni pisama s prijašnjom povjerenicom za tržišno natjecanje Neelie Kroes obećao prijašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

U EU ponavljaju da se Hrvatskoj neće dopustiti ono na što same države članice nemaju pravo, odnosno ilegalne državne potpore poduzećima koja posluju bez profita jer se time ruše osnovni principi tržišnog natjecanja.

- Riječ je o principima Europske Unije, a ne o pritisku na Hrvatsku. Vaša država želi u EU, poznata su joj pravila i tu nema ništa novo - kaže nam jedan visoki diplomat iz EU.

Otvaranje poglavlja

Ako sve države članice procijene da je Popijačevo pismo dovoljna potvrda da se Hrvatska pridržava obveza o restrukturiranju brodogradnje, onda će ona vrlo brzo dobiti poziv za predstavljanje pregovaračke pozicije i poglavlje o tržišnom natjecanju bi se moglo otvoriti sredinom travnja na međuvladinoj konferenciji, kada bi se otvorila i dva preostala poglavlja, o pravosuđu i vanjskoj politici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 15:57