HRABRA NAJAVA

POMOĆNICA MINISTRA 'U 2014. zaposlit ćemo 121.000 mladih. Iz Bruxellesa stiže 62 milijuna eura'

 Goran Mehkek / CROPIX

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava ove godine očekuju da će 121 tisuću mladih u dobi do 29 godina naći posao! Rekla nam je to u srijedu Tatjana Dalić, pomoćnica ministra, komentirajući podatak da je Hrvatska među prvih šest članica EU-a koje su Europskoj komisiji predale planove za zapošljavanje i osposobljavanje mladih u sklopu 30 mjera programa “Jamstvo za mlade” (Youth Guarantee), piše Slobodna Dalmacija.

“Prošle je godine 106 tisuća mladih ljudi u dobi do 29 godina pronašlo posao, od ukupno rekordnih 218 tisuća novozaposlenih u 2013. godini”, dodala je Dalić.

“Jamstvo za mlade” novi je program Europske komisije za rješavanje problema nezaposlenosti mladih u sklopu kojeg sve osobe mlađe od 25 godina unutar četiri mjeseca od završetka školovanja ili gubitka prethodnog zaposlenja dobivaju kvalitetnu i konkretnu ponudu, bez obzira na to jesu li prijavljene na burzu rada ili ne. Ta “kvalitetna ponuda” podrazumijeva ponudu za posao, praksu, pripravništvo ili nastavak obrazovanja, te mora biti prilagođena pojedinačnim potrebama i situaciji.

Iako se pretpostavljalo da će se novac dobiven od EU-a u našoj zemlji moći koristiti i za pomoć u zapošljavanju mladih do 29 godina, Tatjana Dalić nam je rekla kako će se ipak ta sredstva moći koristiti samo za one u dobi do 25 godina, a za mlade do 29 godina koristit će se novac RH.

“Za realizaciju programa Hrvatskoj je rezervirano 61,82 milijuna eura za dvije godine, kojima se dodaje isti ili čak viši iznos iz Europskog socijalnog fonda, odnosno uvjet za povlačenenje novca iz programa za mlade jest povlačenje novca iz ESF-a. Mi smo spremni na to, tako da u 2014. i 2015. očekujemo ukupno 122 milijun eura iz EU-a za poticaje u zapošljavanju mladih.

Potvrdu od Europske komisije za našu aplikaciju očekujemo u idućih nekoliko tjedana, a očekujemo da ćemo prvu tranšu od oko 37 milijuna eura povući početkom proljeća”, istaknula je pomoćnica ministra, napominjući kako regije s nezaposlenošću mladih iznad 25 posto mogu računati na još veća sredstva.

Iako do potvrde aplikacije od strane EK nije mogla navesti o kojih se konkretnih 30 mjera radi, Tatjana Dalić nam je rekla kako implementacijski plan uključuje ne samo konkretne mjere za zapošljavanje već i reformske mjere u obrazovanju, gospodarstvu, obrtu i kulturi.

Prema njenim riječima, prošle godine je u prva četiri mjeseca zaposleno oko 80 tisuća mladih uz posredovanje Zavoda, ali bez poticajnih mjera za zapošljavanje, dok ih je još 26 tisuća zaposleno uz pomoć tih mjera, tako da bi ove godine oko 90 tisuća mladih trebalo naći posao “samostalno”, a oko 31 tisuću uz pomoć mjera za zapošljavanje.

Od tih 31 tisuću bi, između ostalih, oko 15 tisuća posao trebalo pronaći uz pomoć stručnih programa za usavršavanje, pet tisuća preko takozvanih mini javnih radova, 4,5 tisuća stručnim usavršavanjem na radnome mjestu, te po dvije tisuće mjerama obrazovanja i samozapošljavanja.

Inače, prošle je godine broj mladih u dobi od 15 do 29 godina koji su našli posao iznosio 45 posto u ukupnom broju novozaposlenih, dok bi ove godije ta brojka trebala dosegnuti 56 posto, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 14:28