IZBORNA MATEMATIKA

Politolog o činjenici da Most s manje glasova ima više mandata od Možemo!: ‘To je samo znak da su bolje raspoređeni‘

Rezultati izbora pokazali su u srijedu da broj glasova koji je ukupno osvojila određena stranka nije uvijek proporcionalan broju osvojenih mandata

Goran Čular

 Tomislav Krišto/Cropix

Rezultati izbora pokazali su u srijedu da broj glasova koji je ukupno osvojila određena stranka nije uvijek proporcionalan broju osvojenih mandata, tako je primjerice Možemo! s oko 23 tisuće osvojenih glasova više od Mosta dobio jedan mandat manje, a slično je s Fokusom i NP Sjeverom.

Nakon obrade gotovo svih biračkih mjesta Možemo! je s nešto više od ukupno 193 tisuće glasova osvojio 10 mandata, a Most sa 170 tisuća glasova 11 mandata u Hrvatskom saboru.

Domovinski pokret je s oko 9600 glasova više od Možemo! osvojio čak tri mandata više, ukupno 14.

Slično je i kod Fokusa i Republike koji su s oko 47.700 glasova osvojili jedan mandat naprema Nezavisnoj platformi Sjever koja je s oko 25.800 glasova dobila dva mandata.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Goran Čular ističe kako u sustavu koji ima Hrvatska s deset izbornih jedinica to nije ništa neobično i neočekivano. To ovisi o tome kako su ti glasovi raspoređeni i podijeljeni, kazao je.

Možemo! je primjerice osvojio dosta glasova u izbornim jedinicama gdje nisu prešli prag ili su prešli prag (četvrta i deseta izborna jedinica) ali nisu dobili mandat, a ti glasovi se vide u ukupnom zbroju glasova.

- To govori o tome da Most i Domovinski pokret ravnomjernije i bolje pokrivaju Hrvatsku negoli Možemo! koji je više koncentriran u Zagrebu, rekao je Čular.

Kada bi cijela Hrvatska bila jedna izborna jedinica to se ne bi događalo, kada bi bila podijeljena u četiri do pet velikih izbornih jedinica događalo bi se teže a ovako se može dogoditi, dodao je.

Slična se događao i na prijašnjim izborima, napomenuo je Čular, navodeći primjer HSU-a koji je na jednim izborima sa 100 tisuća glasova osvojio jedan mandat a na sljedećim s istim brojem glasova tri mandata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:41