PO NALOGU DORH-A

POLICIJA U HBOR-u Češljaju svu dokumentaciju o kreditima odobrenima posljednjih godina

Do sada je samo Uprava znala tko su vlasnici tvrtki kojima su odobrili kredite manje od 35 mil. kn
 Marko Todorov / CROPIX

ZAGREB - Policija je po nalogu Državnoga odvjetništva danas poslijepodne ušla u prostorije Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) na Strossmayerovom trgu u Zagrebu te počela pregledavati dokumentaciju o velikom broju kredita koje je HBOR posljednjih godina dao raznim pravnim osobama. Za sada postoje dvije verzije o tome tko i što točno interesira Bajićeve istražitelje: jedan izvor Jutarnjeg, upoznat s početkom istrage, objašnjava da se želi utvrditi način na koji je Uprava banke odobravala kredite, pogotovo, na koji način su osigurana ta sredstva koja su data klijentima banke. Izravni povod za istragu, kako se čini, bila je lista 100 najvećih hrvatskih dužnika.

Na njoj je, kao što se zna, veliki broj dužnika HBOR-a, a kolaterali za njihove kredite nisu bili dovoljni za osiguranje naplate u slučaju prestanka plaćanja. Drugi izvor, pak, tvrdi da policija želi vidjeti i sve dokumente koji se odnose na kredit koji je 2012. odobren tvrtki Facta Vera, inače tvrtki u vlasništvu sina Branka Šegona, pomoćnika ministra financija Slavka Linića.

Unatoč najnovijoj policijskoj istrazi u SDP-u kažu da je što se HBOR-a tiče, priča o kreditu tvrtki u suvlasništvu pomoćnika ministra financija Branka Šegona za njih završena. Nakon što su od Uprave HBOR-a primili na znanje objašnjenje o tom kreditu, članovi Nadzornog odbora HBOR-a zaključili su da je u tom slučaju sve bilo u skladu s procedurom i propisima. Sudbina pomoćnika ministra financija sada ovisi o odluci Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, koje bi se o tom slučaju trebalo očitovati u četvrtak.

Ako Povjerenstvo zaključi da nema sukoba interesa, Šegon će nastaviti raditi svoj posao u Ministarstvu. Utvrdi li Povjerenstvo sukob interesa, Šegon će morati otići u skladu s Linićevim obećanjem.

Neovisno o ishodu slučaja, ode li Šegon ili ostane na svojoj dužnosti, priča o davanju kredita HBOR-a vladinu dužnosniku ostavit će traga na odnose u SDP-u.

“Zoran Milanović je na zatvorenom sastanku u Vladi rekao da se to tako ne radi. Ja sam te Milanovićeve riječi shvatio kao poruku ministru Liniću da treba smijeniti svog pomoćnika. Kad sam vidio da je premijer otišao razgovarati s Linićem, bio sam uvjeren da će se to i dogoditi, ali ipak nije”, prepričao nam je svoje viđenje ovog slučaja jedan SDP-ov ministar koji nije direktno uključen u ovaj slučaj.

Bilo je to prošloga tjedna, dakle prije sjednice Nadzornog odbora HBOR-a. Ministar Linić očito je uvjerio premijera da svakako treba pričekati objašnjenje Uprave, dakle Antona Kovačeva, i stav Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

Doznajemo da je potpredsjednik Vlade Branko Grčić, koji je također član NO-a, zato zatražio da se ubuduće u izvješću za sve kredite ispod 35 milijuna kuna - o kojima odlučuje samo Uprava - jasno naznači tko su vlasnici tvrtke koja je dobila kredite kako bi se odmah vidjelo ima li opasnosti od sukoba interesa.

Do sada je samo Uprava HBOR-a znala tko su vlasnici tvrtki kojima su odobrili kredite manje od 35 milijuna kuna. Na Grčićev zahtjev, Upravi je vraćen izvještaj o kreditima odobrenim između dvije sjednice NO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 22:06