KOLIČINA NIJE POZNATA

POLICIJA se priprema za ulične nerede: Nabavili suzavac, palice i štitove za 2,4 milijuna kuna!

Najvredniji ugovor, onaj od čak 1,4 milijuna kuna, jest za nabavu 'zaštitne opreme za javni red i mir'
Zagreb, 230311. Cvjetni trgTrinaesti po redu protuvladin prosvjed tzv. Facebook grupe poceo je u 18 sati na Trgu bana Jelacica poslije cega su prosvjednici krenuli u povorci gradom.Na fotografiji: policijski kordon osigurava Markov trg.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Ministarstvo unutarnjih poslova u posljednjih je godinu dana nabavilo opreme i oružja za suzbijanje građanskog neposluha i nereda u vrijednosti od najmanje 2,4 milijuna kuna!

Najmanje zato što je riječ samo o javnim nabavama čije su specifikacije, pa tako i vrijednost poslova, objavljene u javnosti, i to o šest ugovora. Za preostalih devet natječaja nema podataka kolika im je vrijednost, a nekoliko ih je i poništeno.

Vrag odnio šalu

Hrvatska je policija sredinom 2010., baš kada su se razbuktali prosvjedi studenata i zavladala višemjesečna blokada Cvjetnog trga, očito shvatila da je vrag odnio šalu. Ministar Tomislav Karamarko počeo je nabavljati svu silu zaštitnih ograda za prisilno zaustavljanje i usmjeravanje osoba, kaciga, balističkih štitova i prsluka za svoje pripadnike specijalne i interventne policije.

No, naručio je i pozamašnu količinu takozvanih kemijskih pušaka i streljiva u vrijednosti od 141.000 kuna. Podsjećamo, riječ je samo o ugovorima kojima je poznata vrijednost, a raspisanih natječaja za te puške i streljivo mnogo je više. Nabavljeni su i gumeni meci, a količina također nije poznata. No, samo za “zaštitne kacige za javni red i mir Schubert, model P100F”, plaćeno je 227.500 kuna. Za balističke štitove i prsluke čak 638.544 kune, a za teleskopske palice 29.800 kuna.

Odustali od konja

Međutim, najvredniji ugovor, onaj od čak 1,4 milijuna kuna, jest za nabavu “zaštitne opreme za javni red i mir”. Koja se konkretno oprema krije pod tim općenitim nazivom ostaje nepoznato jer to u ugovoru jednostavno nije navedeno.

Razvidno je pak da je naredba o pojačanom “naoružavanju” iz MUP-a stigla početkom ljeta ove godine, nakon masovnih prosvjeda svih skupina građana protiv političkih elita, kapitalističke neosjetljivosti, krize, nezaposlenosti...

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 19:50