MANJI INCIDENTI

Policija provodi izvide zbog ustaških pozdrava u Koloni sjećanja, evo kolike kazne čekaju izgrednike

Gradonačelnik Ivan Penava ranije je poručio kako u Vukovar nisu dobrodošli oni koji će podizati ruke u ustaški pozdrav, kao i uzvikivati ‘‘Za dom spremni‘‘

Obilježavanje 32. godišnjice vukovarske tragedije.
 

 Ivan Peric/Cropix

PU vukovarsko-srijemska provodi izvide vezano uz skandiranje ustaškog pozdrava ‘‘Za dom spremni‘‘ tijekom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, odnosno tijekom hodnje u Koloni sjećanja. U par navrata, naime, manja skupina ljudi je u centru grada nekoliko puta uzviknula ovaj pozdrav, što je prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira kažnjivo s novčanim iznosom od 700 do 4000 eura.

- MUP je nadzirao događaj i u tom smislu provode se aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti vezano i uz tu situaciju, rekao nam je Dragoslav Živković, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske. Podsjetimo, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava proteklih je tjedana više puta ponovio kako u Vukovar nisu dobrodošli ni oni koji će ‘‘mjeriti kukuruze‘‘, odnosno drugim riječima podizati ruke u ustaški pozdrav, ali i uzvikivati ‘‘Za dom spremni‘‘.

- Neka policija postupa po zakonima. Na 150 tisuća ljudi, da ih je 150 vikalo, to bi bio promil, rekao je Penava u subotu navečer za RTL komentirajući ovo skandiranje tijekom Kolone sjećanja, kazavši i kako se zahvaljuje svima što su s pijetetom prošli ulicama Vukovara.

- Osim ta tri s incidentom ne znam s čim izazvanim, rekao je gradonačelnik Vukovara dodavši i sve što je u Vukovaru dobrodošlo, a što nije.

- Insignije HOS-a i HOS - da, svaka druga ratna postrojba - da, civili i poginuli u Vukovaru - da. Sve druge konotacije koje se vežu s fašizmom i 1941.-1945. nam ne trebaju. Naša je pobjeda je slobodna Hrvatska i u tome trebamo uživati, kazao je Penava za RTL, a onda se u nedjelju tijekom komemoriranja žrtava iz Borovo-Commercea još jednom osvrnuo na Kolonu sjećanja.

- Po našim procjenama bila je najbrojnija Kolona sjećanja i danas mogu samo zahvaliti svima koji su nam se pridružili, hvala im na dostojanstvenom hodu ulicama Vukovara, okupljanju zbog onih zbog kojih smo i danas ovdje, kao što ćemo sutra biti na Veleprometu i Ovčari. Drago mi je da smo s jučerašnjom Kolonom vratili dignitet svim braniteljima Vukovara i Hrvatske, bez obzira kojoj postrojbi pripadali. Nadam se da smo svima poslali poruku da te ljude i vrijednosti moramo čuvati od zaborava i omalovažavanja njihove žrtve, izjavio je Penava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:33