AKCIJA FAVELA

POLICAJCI NA PLAĆI KOD DILERAProdavali informacije, štitili primopredaje, vraćali drogu nakon zapljena...

Istraga neće stati na ovome. Zamjenica ravnatelja USKOK-a naložila je daljna istraživanja
Split, 091212.Jutros u 9 sati zapocela je delozacija iz zgrade u Ulici Dinka Simunovica 2a.Prvi na udaru nisu se nasli stanari 14 stanova, vec sporni poslovni prostori i garazna mjesta.U medjuvremenu, navodno se nagodilo s jos dodatnih 6 obitelji, dok ce se s njih 8 sud dogovarati jos iduci tjedan.Delozacija za sada prolazi bez problema. Razlog je i pojacana nazocnost policije - u zgradi i oko nje je 55 pripadnika snaga sigurnosti.Na fotografiji: policija ispred zgrade.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klaric/ CROPIX / CROPIX

U četiri godine koliko je trajala njegova dominacija na istarskom narko tržištu, Puljanin Andrej Butković (36), prvoosumnjičenik u slučaju kodnog imena „Favela“ oformio je mrežu odanih policajaca iz Odjela za droge Policijske uprave istarske koji su mu dojavljivali o akcijama koje se provode, osiguravali primopredaje droge te čak i sami sudjelovali u raspačavanju, a sve je trajalo do velikih uhićenja 22 dilera u prosincu prošle godine. Tada su, tijekom ispitivanja istarskih dilera, na površinu isplivala imena korumpiranih policajaca, a odali su ih, navodno, upravo uhićenici. Time je potvrđeno ono o čemu se već neko vrijeme javno pričalo po pulskim kafićima, da istarske dilere koji su se poprilično razmahali štiti policija pa se, nakon niza neuspješnih akcija u režiji PU istarske čiji je Odjel za droge bilježio vrlo slabe rezultate, u priču uključio i USKOK. Za povezivanje svih konaca i prikupljanje dokaza trebalo im je dva mjeseca.

Tri su policajca, Amir Jusufović, Krešimir Ćorluka i Sebastijan Ivančić, sada pod suspenzijom, bili djelatnici Odjela za droge, dok je Željko Radolović radio u Sektoru općeg kriminaliteta. Upravo je Amir Jusufović (42) zvan Đuzi, pokazalo se, bio najbliži suradnik Butkovića koji ga je povezao sa svojim kolegama.

Jusufović je, kako je pokazala USKOK-ova istraga, s Butkovićem surađivao od 2009. godine do samog uhićenja krajem 2013. Dogovor je bio da će ga pravodobno obavještavati i dostavljati mu službene podatke o postupanju policije i pravosudnih tijela protiv njega, a za to je Jusufoviću Butković isplatio 30 tisuća eura. Suradnja Butkovića i Jusufovića, kako doznajemo, nije stala samo na telefonskim pozivima. Kao inspektor, Jusufović je u veljači 2013. sudjelovao u pretresu stana u kojem je diler držao drogu. Umjesto da drogu zaplijeni, on mu ju je predao natrag. Prvo je iz jednog paketa žlicom izvadio 70 grama kokaina, a potom je iz drugog stana uzeo četiri paketa heroina. Kompletnu je drogu predao Butkoviću koji mu je za to platio 20.000 eura.

Sudeći po onome što je otrkio USKOK, policajac je imao i aktivnu ulogu u povezivanju ljudi u narkolancu. Tereti ga se da je u periodu od 17. travnja do 21. kolovoza 2013. u Puli, povezao Butkovića i Gorana Frančula (35), dilera koji se također našao među okrivljenicima u ovom slučaju. Jusufović im je, kako stoji u USKOK-ovom rješenju, omogućio zaštitu od policijskog postupanja prilikom preprodaje heroina.

Sebastijana Ivančića zvan Sebi (41) tereti se da je znao za dogovor Butkovića i Jusufovića, ali o tome nije obavijestio pretpostavljene. Umjesto toga je, znajući gdje će se i kada obaviti primopredaja veće količine heroina, 12. prosinca 2009. promatrao preuzimanje droge, čime je zaštitio transport u Butkovićevoj režiji. Trećeg policajca, Željka Radolovića, USKOK tereti da je Butkoviću dostavljao informacije o postupanju PU istarske, za što je od njega primio mobitel, digitalni fotoaparat i 500,00 kuna.

Policajcu Krešimiru Ćorluki (32) zvanom Ćoki, također iz pulskog Odjela za droge, USKOK ne stavlja na teret prodaju informacija već klasično dilanje. Iskoristivši poznanstva s ekipom iz narkotržišta, on je od 2. studenoga do 30. prosinca prošle godine u Puli, na području Istre i u Osijeku u više navrata kupio za sada točno neutvrđene količine marihuane, amfetamina i drugih tvari koje se mogu upotrijebiti za izradu droge. „Robu“ je, kako se pokazalo, odvozio i prodavao na području Osijeka.

Nakon saslušanja u četvrtak u večernjim satima, USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika, policajaca i Frančule koji je također „pao“ u najnovijoj fazi istrage. Istražni sudac Duško Tišma odredio im je, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, pritvor u trajanju od 30 dana. Na teret im se stavljaju kaznena djela zločinačkog udruživanja, primanja mita, u Frančulinom slučaju davanja mita iz te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Određena je i visina jamstva koja može zamijeniti istražni zatvor - za Jusufovića 800 tisuća kuna, za Ivančića, Ćorluku i Radolovića 350 tisuća, a za Gorana Frančulu 150 tisuća kuna.

Istraga neće stati na ovome. Zamjenica ravnatelja USKOK-a Sajonara Čulina naložila je, neslužbeno saznajemo, daljna istraživanja koja, s obzirom da su korumpirani policajci sudjelovali u većem broju policijskih i sudskih predmeta, uključuju i ispitivanja njihovih kolega iz Policijske uprave istarske. Za sada nije poznato da li će ovaj slučaj rezultirati smjenama u PU istarskoj ili, pak, novim uhićenjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:33