RAZOTKRIVEN DIRIGENT OPERACIJE SPICE

Polančeca ulovili u tajnim susretima sa šefovima Podravke!

U istom je razdoblju Polančec bio i na ‘konzultacijama’ s odvjetnikom Antom Nobilom.
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade Damir Polančec u zadnjih je mjesec dana, dakle i nakon što je policija “upala” u Podravku, imao više kontakata i razgovora s prošlog tjedna uhićenim menadžerima tog koprivničkog poduzeća, informacija je kojom, kako doznajemo iz pouzdanih izvora, raspolažu istražitelji koji rade na slučaju.

Marinac na saslušanju

To im je dodatni argument za sumnje da je Polančec - “dirigent operacije Spice”.

Nakon što se u medijima u rujnu digla velika bura oko ogromnih financijskih transakcija koje je Podravkin menadžment provodio preko Fima grupe i SMS-a, policija je po zahtjevu tužiteljstva u Koprivnici izuzela iz Podravke opsežnu poslovnu dokumentaciju. Istovremeno je obavljen cijeli niz informativnih razgovora.

Na razgovoru u policiji bili su, među ostalima, i neki menadžeri, pa i oni koji su sada u zatvoru. Sam Darko Marinac, primjerice, također je pozvan u policiju prije desetak dana, ali se odustalo od saslušanja, jer je vjerojatno već tada, na temelju prikupljenih dokaza, bilo jasno da će biti uhapšen i procesuiran, što se nekoliko dana poslije i dogodilo. Međutim, osim prikupljanja dokumentacije i ispitivanja osoba, policija je sasvim sigurno upotrijebila i neke druge metode.

Može se pretpostaviti da su sve sumnjive počeli pratiti, nadzirati njihovo kretanje, bilježiti s kim se sastaju, a možda su ih počeli i prisluškivati. Po svemu sudeći, na taj su način zabilježili i kontakte s potpredsjednikom Vlade.

No, moguće je da su za sastanke s Polančecom doznali i od insajdera iz Podravkina menadžmenta spremnih na suradnju s policijom. Stoga bi istražitelji mogli imati barem djelomična saznanja o sadržaju tih sastanaka.

U svakom slučaju, malo je vjerojatno da se Polančec u jeku cijele afere samo iz prijateljskih razloga sastajao sa svojim, sada pritvorenim, prijateljima i kumovima ili da je s njima možda pregovarao o prodaji svojih 3750 opcijskih dionica Podravke, vrijednih nešto manje od milijun kuna.

Gdje je 7,5 milijuna eura?

Znakovito je i da je Polančec u istom razdoblju bio na “konzultacijama” s poznatim zagrebačkim odvjetnikom Antom Nobilom. Iako Nobilo nije formalno angažiran, a za to nema ni potrebe jer Polančec formalnom istragom nije obuhvaćen, zanimljivo je da je Nobilo već sada itekako zainteresiran za zbivanja u USKOK-ovoj istrazi protiv uhićene šestorke, kao i za suradnju s braniteljima osumnjičenika.

Osim toga, mnogi postavljaju pitanje hoće li ime Damira Polančeca isplivati u vezi sa zbivanjima u Podravki kada se pribavi sva dokumentacija i ugovor s mađarskom OTP bankom, koja je u ožujku ove godine dala 34,2 milijuna eura kredita Fiminoj off shore tvrtki na Malti kako bi se zatvorilo potraživanje londonskog Merrill Lyncha od 26,7 milijuna eura i pritom se oslobodili ogromni depoziti koje je Podravka morala dodatno davati Merrill Lynchu zbog pada vrijednosti dionica.

Upravo u vrijeme ishođenja “zaključnog” kredita između Vlade i MOL-a vodili su se pregovori oko nastavka prodaje Ine, u čemu je izravno sudjelovao potpredsjednik Vlade Polančec. A jedan od većih dioničara MOL-a je OTP banka, koja je uz zalog oko 10,6 posto Podravkinih dionica dala 34,2 milijuna eura kredita, dvostruko više od tadašnje vrijednosti dionica. Za sada nije utvrđeno je li OTP dao toliki novac zbog interesa MOL-a u Ini ili su ugovorene dodatne garancije s Podravkom.

Za sada nije jasno ni gdje je završila razlika od oko 7,5 milijuna eura, koliko kredit OTP banke premašuje iznos zatvorenog londonskog zajma. Je li riječ o troškovima kredita Merrill Lyncha ili se dio novca slio na neki drugi račun, trebalo bi se utvrditi i međunarodnom suradnjom s nadležnim tijelima Mađarske.

Podravka čuva mjesta uhićenim šefovima

Nadzorni odbor Podravke ostavio je u Upravi članove koji se nalaze u pritvoru. Tužiteljstvo je taj postupak ocijenilo kao pokušaj izvršavanja pritiska na pravosuđe. Sumnjaju da sve konce i dalje vuče Damir Polančec. Nadzorni odbor u Upravu je imenovao direktora poslovnog programa “Hrana” Krunoslava Bešvira i direktoricu kontrolinga Lidiju Kljajić.

Direktor nabave Branko Vuljak imenovan je zamjenskim članom Uprave na rok od 30 dana jer će najmanje toliko uhićeni podravkaši - Šestak, Romac i Pavlović - ostati u remetinečkom pritvoru. To znači da u NO-u računaju kako će se oni iz pritvora moći vratiti ravno u Upravu!

Na sjednici Nadzornog odbora glavnu riječ vodio je dekan Ekonomskog fakulteta, Darko Tipurić, koji je branio uhićene šefove Podravke.

- Govorio je da će propasti mnogi poslovi i da će doći do krize upravljanja tvrtkom ako uhićeni budu izbačeni iz Uprave. Iako su pod sumnjom, postoji mogućnost da ih se pusti za 30 dana iz pritvora. U ovoj fazi ne može se govoriti jesu li počinili kriminalno djelo ili ne - uvjeravao je Tipurić.

Imenovanja novih članova Uprave iznenadila su mnoge podravkaše. Izvor iz menadžerskog vrha upozorava da je i tu bila na djelu “čista politika”. Lidija Kljajić, kako objašnjava naš sugovornik, od rujna prošle godine obnaša funkciju direktorice kontrolinga i kao takva je suodgovorna, barem po zapovjednoj odgovornosti, za transkacije novca prema SMS-u i Fimi.

Za Branka Vuljaka, direktora nabave, tvrdi da je Polančecov kadar, što je jasna poruka kakvo je stajalište većine u NO-u, bez obzira na to što je Vuljak samo zamjenski član Uprave. To više čudi neslužbena informacija da je NO sve odluke donio jednoglasnoa.

- A što se moglo očekivati kad Friščić i Polančec i dalje imaju većinu u Nadzornom odboru? To tijelo treba razmontirati - ustvrdio je danas izvor iz menadžmenta. ( G. Obran, R. Mihaljević, G. Malić)

Kompliciraniji slučaj istražitelji nisu imali

Uhićene podravkaše i njihove pomagače - Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Sašu Romca, Josipa Pavlovića, Milana Horvata i Srđana Mladinića - USKOK i policija terete za štetu koju su svojim radnjama i postupcima počinili koprivničkoj prehrambenoj kompaniji.

Koliko je slučaj Podravka doista važan i s dalekosežnim posljedicama za cijelu državu, govore i pravosudno-policijski krugovi koji upozoravaju da je uskočko-policijska istraga, koja se i dalje provodi u tvrtki i oko nje, “dosad najkompliciraniji slučaj istraživanja kriminala u Hrvatskoj”. Pročešljavaju cijeli Marinčev mandat na čelu Uprave od 2000. te sve sumnjive transakcije i poslove.

S obzirom na to da je varaždinska Fima trenutačno zbog krize na tržištima kapitala gotovo na koljenima i prijeti joj potpun rasap, može se dogoditi da kreditne institucije, a riječ je o nekoliko stranih i domaćih banaka, sljedećih mjeseci dodatno zaterete Podravku koja je, kako se govori, preuzela na sebe rizik u slučaju da Fima ne bude sposobna podmirivati obveze. ( R. Mi.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 04:03