POČELO PRVO SUĐENJE BIVŠEM POTPREDSJEDNIKU VLADE

Polančec o optužnici: Uf, digla mi je tlak na 300!

Polančeca se tereti da je zlouporabio položaj i naručio nepotrebnu studiju od odvjetnika Petra Miletića, koji je zastupao radnike Borova srpske nacionalnosti. Za studiju od 19 stranica isplaćeno je pola milijuna kuna
 Ranko Šuvar/Cropix

ZAGREB - Cijelo vrijeme čitanja optužbe da je zlouporabio položaj Damir Polančec povremeno je kimao glavom, gutao "knedle“ i gestama davao do znanja da se ne slaže s navodima optužbe.

Damir Polančecu, bivšem potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva jutros je počelo suđenje da je zlouporabio položaj i naručio nepotrebnu studiju od vukovarskog odvjetnika Petra Miletića, koji je zastupao radnike Borova srpske nacionalnosti.

Miletiću je za studiju od 19 stranica isplaćeno pola milijuna kuna, a njega USKOK tereti da je potaknuo Polančeca za zlouporabu položaja.

Suđenje je počelo čitanjem optužnice USKOK-a koju zastupa Tamara Laptoš. Ona je u svom uvodnom govoru rekla da će iskazima svjedoka i dokumentacijom dokazati da su počinjena kaznena djela.

Na pitanje je li razumio optužnicu i ostaje li kod tvrdnje da se ne smatra kriv Polančec je odgovorio: "Časni sude, razumio sam i ostajem kod svega što sam rekao“, odgovorio je Polančec.

Nakon toga predsjednik vijeća sudac Ivan Turudić, dao je riječ odvjetniku Anti Nobilu, Polančecovu branitelju.

"USKOK je uzeo samo segment čijenjnica. Rješavanje problema radnika srpske nacionalnosti bio je prvorazredni politički problem zbog kojeg je Hrvatsku prozivala i međunarodna zajednica. I bivši premijer dr. Ivo Sanader, rekao je Damiru Polančecu: "Riješi to, ali nemoj potrošiti previše novca!“, kazao je Nobilo.

Rekao je kako je to Polančec to riješio, čak je uvijeno rekao da se prema radnicima srpske nacionalnosti postupalo s nacionalističkih pozicija zbog čega potpisani sporazum nije provođen, pa je opet problem riješio Polančec, kazao je Nobilo. I ustvrdio da je on zapravo obavio koristan posao i uštedio državi novac.

"To su u socijalizmu zvali društveno korisne malverzacije“, dao je opasku na taj dio sudac Turudić.

"Ja se toga ne sjećam“, sa smješkom je rekao Nobilo.

"Sjećate se vi toga kolega jako dobro“, uzvratio je Turudić.

Nakon toga je uvodni govor održao Ivan Stanić, Miletićev odvjetnik, a nakon toga sudac Turudić odredio je pauzu jer je u sudnici na trećem katu bilo izuzetno zagušljivo jer je bila prepuna novinara.

"Uf digla mi je tlak na 300“, komentirao je Polančec čitanje optužnice nakon izlaska iz sudnice.

Suđenje se nastavlja 29. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 19:05