O SLATKA SLOBODO

Polančec na rubu suza: Istina je voda duboka, a ja se u njoj ne bum utopil

USKOK je procijenio da nema više razloga za zadržavanje Polančeca u pritvoru jer su ispitani svi svjedoci na koje bi eventualno mogao utjecati
Zagreb, 220710. Remetinec.Po nalogu USKOK-a zagrebackom Zupanijskom sudu, Damir Polancec optuzen u slucaju HEP-a pusten je iz istraznog zatvora u Remetincu. Na slici: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX / KRAJAC DAMIR

ZAGREB - Nakon nepuna četiri mjeseca, točnije 115 dana provedenih iza rešetaka zatvora u Remetincu, bivši potpredsjednik Vlade RH Damir Polančec, je pušten da se brani sa slobode.

Točno u 18.57 izašao je iz Remetinca u društvu Ivana Koštana, a vidno mršaviji i sa velikim osmjehom u filmski zagrljaj primio je suprugu koja mu je potrčala ususret.

- Istina je voda duboka i ja se u njoj ne mogu utopiti. Čeka me borba, a sada prvo jedva čekam da zagrlim svoju djecu i roditelje -odmah je drhtavim glasom rekao okupljenim novinarima. Zahvalio se svima koji su pomagali njegovoj obitelji, svom odvjetniku Anti Nobilu, ali i svim djelatnicima Zatvora u Zagrebu.

Zahvala čuvarima

- Ljudi ovdje rade za relativno malu plaću, ali bili su moji prijatelji i čuvari. Nisam imao povlašteni tretman -istaknuo je prije nego je otišao.

Polančec je pušten jer su prestali zakonski razlozi zbog kojih mu je, od uhićenja 30. ožujka, istražni zatvor određivan i produljivan, a to je bila opasnost od utjecaja na svjedoke. USKOK je i prije ispitao sve svjedoke u slučaju Podravka, a sada su i u aferi HEP ispitani posljednji svjedoci koji se tiču Polančeca.

Stoga je USKOK nadležnom sucu istrage predložio da se Polančecu ukine istražni zatvor koji mu je inače bio produljen do 25. kolovoza. Nakon održanog ročišta, sudac istrage takav je prijedlog i prihvatio, tako da je Polančec jučer u poslijepodnevnim satima izišao na slobodu.

Polančec je, osim rangom donedavnog potpredsjednika Vlade, postao jedan od najvećih “klijenata” USKOK-a i u pogledu broja predmeta te štete za koju ga terete: pet optužbi, od kojih su dvije već u fazi optuženja, te inkriminirana šteta od nepunih 700 milijuna kuna.

Na meti istražitelja Polančec se našao još dok je bio jedan od najviše rangiranih državnih dužnosnika. Otvaranjem afere Spice u listopadu 2009. kada su uhićeni menadžeri Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak i ostali zbog kupnje 10,6 posto dionica Podravke, otvorilo se i pitanje Polančecove umiješanosti ili barem pokroviteljstva u tom slučaju.

Slučaj reflektori

Prema optužbi USKOK-a, osumnjičeni menadžeri omogućili su da varaždinska Fima Grupa uz garancije sredstvima Podravke kreditira kupnju spomenutih dionica Podravke koje su završile u vlasništvu off shore tvrtke Fima Ami s Malte. Menadžeri su na taj način, tvrdi USKOK, kupljenih 10,6 posto dionica opteretili kreditom od 30-ak milijuna eura kod mađarske OTP banke, a još toliki iznos, više od 250 milijuna kuna, dodatno je iscurio iz Podravke.

Polančec je ubrzo otišao iz Vlade, a prva formalna istraga protiv njega otvorena je zbog njegovih navodnih aktivnosti “u slobodno vrijeme”.

Naime, dio optužbe protiv Zdravka Šestaka o izvlačenju 10 milijuna kuna iz Podravke u splitski SMS, koji je, kako se sumnja, prikriven nezakonitom cesijom, Polančec je koncem prošle godine pokušao “ispeglati”. Sumnjiči ga se da je vlasnika tvrtke preko koje je Podravka ispostavila novac SMS-u nagovarao da potpiše odgovarajuće dokumente kako bi sve izgledalo legalno.

Potom je otvorena i istraga zbog famoznog slučaja reflektori, a onda se krajem ožujka dogodilo i ono što o čemu se naveliko spekuliralo od početka slučaja Podravka, Polančec je uhićen zbog “pomaganja” Podravkinim menadžerima. Dok je s Mađarima pregovarao o upravljačkim pravima Ine, usput ih je tražio pomoć za financiranje spornih dionica Podravke.

Mađarski MOL pomogao je deponiranjem sredstava na temelju čega je OTP banka i odobrila kredit .Potvrdili su to tijekom istrage i čelnici MOL-a. USKOK smatra da je Polančec time, zajedno s dvojicom Podravkinih menadžera, oštetio koprivnički prehrambeni div za najmanje 75 milijuna kuna.

Milijunski gubici

Na red je došlo i procesuiranje Polančeca zbog plaćanja pola milijuna kuna vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću za nepotrebnu “stručnu studiju”, a za sada je točka na i bilo otvaranje istrage u slučaju HEP-TLM.Tako je ostvaren gubitak od 600 milijuna kuna za HEP-a, koji je struju ranije kupio po znatno većoj cijeni. Prikazivanje da je gubitak nastao zbog nepovećanja cijene struje za građanstvo i “peglanje” bilance HEP-a sa 145 milijuna kuna vrijednih dionca Janafa.

Slučaj HEP Pušten i Koštan, Mravak ostaje u pritvoru

Osim Damira Polančeca je iz istih razloga na slobodu pušten i bivši direktor šibenskog TLM-a Ivan Koštan. Istražni zatvor u slučaju HEP-TLM ukinut je i bivšem predsjedniku Uprave HEP-a Ivanu Mravku. No, s obzirom da je protiv Mravka u međuvremenu otvorena još jedna istraga, vezana za namještanje poslova te traženje i primanje mita, USKOK je od suca istrage zatražio da ga zadrži iza rešetaka da ne bi utjecao na svjedoke u tom postupku. To je sudac istrage i prihvatio te zadržao Mravka u pritvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 12:00