AFERA PODRAVKA

Polančec ključni svjedok u istrazi protiv Mršića

Nakon brojnih članova i dužnosnika HDZ-a od danas je pod istragom i jedan zastupnik SDP-a
 Nikola Wolf / Cropix

KOPRIVNICA - Zbog sumnje u sklapanje štetnih ugovora prilikom kupoprodaje odmarališta u Pirovcu koprivnička je policija podnijela kazene prijave protiv saborskog zastupnika SDP-a, gradonačelnika Zvonimira Mršića, te bivših čelnih ljudi Podravke, šefa Uprave Darka Marinca i njegova zamjenika Željka Đurđine.

TKO JE ZVONIMIR MRŠIĆ: Bandićev đak s vječnim pogledom na fotelju glavnog šefa Podravke

Glavni svjedok u istrazi trebao bi biti - Damir Polančec.

Mršića terete da je zagrebačkom poduzeću GB gradnja Žarka Pavline, koji je u rodbinskim vezama s predsjednikom Stjepanom Mesićem, 2007. prodao odmaralište u Pirovcu za 25,2 milijuna kuna bez procjene stvarne vrijednosti. Istražitelji su angažirali ovlaštenog građevinskog vještaka koji je izračunao kako je cijela nekretnina u to doba vrijedila 36,7 milijuna kuna.

Mršićeva obrana

- Policija tvrdi kako tržišnu cijenu određuje sudski vještak, a ne tržište po kojem smo se ravnali prilikom prodaje odmarališta. Za cijenu koju smo tražili javile su nam se tek dvije pravne osobe što pokazuje da cijena nije bila preniska - kaže Mršić.

- Ovo je Bajićeva osveta i politički proces protiv Zvonimira Mršića - kratko je komentirao visoki dužnosnik SDP-a.

Prema njegovim riječima kaznena prijava protiv gradonačelnika tempirana je u pravo vrijeme za HDZ, uoči aktualnog sata u Saboru, te je zapravo klasični politički ‘spin’ državnog odvjetnika i stranke na vlasti. Cilj je, objašnjava visoki izvor SDP-a, relativizirati odgovornost HDZ-a i njihovih dužnosnika za aferu Podravka niz drugih skandala u koje su umješani.

- Optužbama na račun Mršića žele pokazati da smo svi isti. To, naravno, ne može biti dalje od istine - rekao je u razgovoru za Jutranji.

U vrhu SDP-a smatraju da je u pozadini to što je SDP jasno iskazao protivljenje produženju Bajićeva mandata. “Bilo bi dobro da Mladen Bajić, kad se već ovako bavi politikom, napokon izađe na izbore”, ironično komentiraju.

Istragu potaknuo Polančec

Zbog preprodaje odmarališta koprivnički HDZ već je ranije prijavio Mršića, ali je tada postupak odbačen. Slučaj je akturaliziran nakon što je bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec na oproštajnoj konferenciji za novinare optužio Mršića, Mesića i županijsku državnu odvjetnicu za - prikrivanje sumnjivog posla. Policija i USKOK opet su pokrenuli obradu. Svoj je iskaz o tome nedavno dao i Polančec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 03:07