VELIKA ŠKRTICA

Pokvarena praksa: Ovih pet proizvoda iz domaćih trgovina imaju duplo veći broj kalorija nego što na njima piše!

U našem kratkom videu objasnili smo kako da čitate točne informacije o kalorijama i deklaracije te kako da se bolje snađete u shoppingu

Velika škrtica

 Jutarnji List/

Moguće da ste vjerovali da jedete dijetno i zdravo, no zahvaljujući podlom triku proizvođača neki od vaših ultrazdravih artikala zapravo su iznimno kalorični, samo što to niste shvatili na prvu.

Naime, iako je propisano da se kalorije na proizvodima moraju prikazivati na 100 grama - kako bi međusobno bili usporedivi - mnogi proizvođači na prednjim stranicama ambalaže reklamiraju broj kalorija na manjoj gramaži jer se njihovi omiljeni brendovi tako čine zdravijima.

Pa tako navode iznos kalorija na pakiranju od 65 ili čak 30 grama, a neki su još pokvareniji - izračunavaju kalorije na 100 grama kombinacije tog proizvoda s nekim drugim (recimo, žitnih pahuljica s mlijekom), što sve potrošača navodi na pogrešan zaključak o stvarnoj nutritivnoj vrijednosti namirnice koju jede.

Da bi stvar bila apsurdnija, sve je legalno dok god se na proizvodu negdje nalazi i informacija o nutritivnoj vrijednosti na 100 grama, koliko god ona bila zakamuflirana i skrivena.

S polica domaćih trgovina izdvojili smo pet proizvoda koji najbolje ilustriraju ovu zavaravajuću praksu i u našem kratkom videu objasnili kako da čitate točne informacije o kalorijama i deklaracije te kako da se bolje snađete u shoppingu.


Imate prijedlog za veliku škrticu?

Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Uključite se u Facebook grupu Velika škrtica, povežite se s najvećom zajednicom potrošača I saznajte odgovore na sva pitanja o kojima drugi šute.

image

Velika skrtica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:19