SUKOB INTERESA

Pokreće se postupak protiv Butkovića zbog imenovanja uprava

Oleg Butković
 Matija Djanješić / CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je danas postupke protiv šest državnih dužnosnika, od čega dva bivša.

Pokrenuli su postupak protiv aktualnog ministra prometa Olega Butkovića jer je skupštinama pet državnih tvrtki - Hrvatskim autocestama, Hrvatskim cestama, HŽ - infrastrukturi, Odašiljačima i vezama i Hrvatskoj pošti on sam, mimo Vlade, predložio imenovanja novih i razrješenje starih uprava.

Predlaže Vlada

Prema zakonu, članove uprava državnih tvrtki skupštinama tih tvrtki predlaže Vlada, a ne resorni ministar. Povjerenstvo je prije pokretanja postupka iz Banskih dvora dobilo očitovanje u kojem je Vlada potvrdila da članove uprava navedenih pet državnih tvrtki nije predložila ona.

Više sreće od ministra Butkovića imala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek jer je Povjerenstvo odbacilo dvije prijave protiv nje. Vlada je Povjerenstvu potvrdila da Obuljen nije sudjelovala na sjednicama na kojoj je njezin brat Tonko Obuljen imenovan za ravnatelja državne agencije HAKOM. Drugi zahtjev se odnosio se na razdoblje kad Obuljen još nije bila ministrica pa je iz toga razloga također odbačen.

Na račun HNS-a

Povjerenstvo je pokrenulo postupak i protiv dvojice HDZ-ovih saborskih zastupnika, Franje Lucića i Pere Ćosića jer su na trošak Hrvatskog nogometnog saveza putovali na Euro u Francuskoj 2016. i Grčkoj 2017. Državni dužnosnik, naime, ne smije primiti dar čija vrijednost premašuje 500 kuna, a troškovi puta i smještaja po ocjeni Povjerenstva premašuju taj iznos.

Pokrenut je i postupak protiv direktora državne tvrtke Croatia Airlines d.d. Jasmina Bajića i to iz dva razloga. Bajić je prijavljen da je na račun proizvođača motora CFM s kojima je Croatia Airlines u poslovnom odnosu sudjelovao na stručnom savjetovanju u francuskom luksuznom skijalištu. Povjerenstvo će u postupku ispitati je li posrijedi primanje nedopuštenog dara. Druga prijava tereti Bajića da je na račun Croatia Airlinesa d.d. kupio 58 knjiga u vrijednosti od 16.500 kuna. Bajić je koautor tih knjiga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 17:12