NESPOJIVO S USTAVOM

Pogledajte trenutak koji će ući u hrvatske političke anale: ‘Milanović mora dati ostavku ako hoće na izbore!‘

Predsjednik ne smije nastupati djelatno u kampanji, promovirati stranku, sudjelovati na skupovima davati izjave i intervjue u toj funkciji

Miroslav Šeparović 

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon šokantne najave predsjednika Zorana Milanovića da će se kandidirati na listi SDP-a na parlamentarnim izborima, Ustavni sud sastao se danas u 11 sati te je donio odluku kako je njegov plan neustavan, odnosno da prije svega treba dati ostavku.

- Na temelju članka 125. Ustavni sud objavljuje upozorenje na temelju izjave Milanovića da će se kandidirati za mjesto u Saboru.

Ustavni sud je razmotrio njegovu izjavu, dužni smo upozoriti da odluke trebaju biti usklađene s temeljnim vrednotama Hrvatske. Članak 96. propisuje da ne može obavljati nijednu drugu dužnost i podnosi ostavku. Predsjednik je nestranačka osoba i ne smije sudjelovati u aktivnostima nijedne političke stranke. Ne smije biti na listi niti kandidat. Odgovornost snose donositelji ovih odluka, svako takvo djelovanje suprotno je Ustavu.

Kandidiranje predsjednika na listi bilo koje političke stranke za izbor te njegovo isticanje kao kandidata nespojivo je s njegovim ustavnim položajem te načelom diobe vlasti. Ako se, polazeći od njegovih izjava za vrijeme obnašanja dužnosti, kandidira, odmah mora podnijeti ostavku - rekao je Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda.

- Cijeli izborni proces bit će pod strogim nadzorom Ustavnog suda, ako se utvrdi da se postupa protivno zakonu, obavijestit ćemo javnost ili poništiti kandidaciju. Neka odmah prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu - oštar je bio Šeparović.

Pogledajte video:

- Mislim da je upozorenje Ustavnog suda više nego jasno. Nadam se da nećemo doći u situaciju da bi se trebali poništavati izbori i da bi se morale poništavati kandidacijske liste kao i rezultati parlamentarnih izbora. Ono što Milanović ne smije raditi je ono što je radio od petka do sinoć. Granica je ta da ne smije sudjelovati u političkoj kampanij, ne može biti kandidat za zastupnika i ne može nastupati kao potencijalni kandidat za premijera kao ni sudjelovati na ijedan način u političkoj utakmici.

Politička opcija koja pobijedi može mu dati mandat, sve što je u skladu s Ustavom, predsjednik RH može. Svojim postupanjem od petka, subote i nedjelje predsjednik RH je kršio Ustav. Da bi bio opozvan s dužnosti Sabor 2/3 većinom mora to predložiti i Sabor 2/3 većinom treba to usvojiti. Nadam se da će se Milanović i SDP pridržavati Ustava i ovog upozorenja.

- U ovom trenutku nismo u nikakvoj ustavnoj krizi, upravo je ovo jedan od institucionalnih načina da se ovakve stvari riješe.

Milanović je dužan postupati po zakonu, a uvijek iznad toga postoji nadzor Ustavnog suda.

Na pitanje kako je utvrđeno da je prekršen Ustav, Šeparović je ponovio da je Milanović nestranačka osoba i nabrojio njegove ovlasti.

Ustavni sud je utvrdio i to je toliko jasno, no to ne znači da smo vodili postupak da ga se razriješi. Nijedna odredba se ne može izvlačiti iz konteksta. Ne mora pisati, proizlazi jasno iz samog položaja predsjednika RH. Nismo utvrđivali povredu Ustava koja bi dovela do razrješenja njegove dužnosti, ali smo ustvrdili da je kršio Ustav.

- Ako želi sudjelovati u kampaniji, bilo da bude kandidat na listi, bilo da bude kandidat za premijera od strane SDP-a, Milanović mora odmah podnijeti ostavku - kazao je Šeparović.

Predsjednik ne smije nastupati djelatno u kampanji, promovirati stranku, sudjelovati na skupovima davati izjave i intervjue u toj funkciji. Nakon izbora, 17.4., predsjednik može dati ostavku i može biti kandidat od strane političke opcije, to nije sporno - zaključio je Šeparović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:14