SVE IH JE VIŠE

Pogledajte prizore s popularne splitske plaže, stručnjak odmah shvatio o čemu se radi: ‘To je brzi šilac!‘

Prirodno joj je stanište područje cijele naše obale. Preferira kršovita staništa, a može ju se naći i na otocima

Šilac na splitskoj plaži

 Čitatelj/Slobodna Dalmacija

Na redakcijski mail Slobodna Dalmacija od čitatelja je primila fotografije zmija koje su svoje "mjesto pod suncem" pronašle na poznatoj splitskoj plaži. Ovoga puta poprište događaja bila je plaža Obojena (Kaštelet), a kako su ispričali čitatelji, na istom mjestu bilo je više jedinki iste vrste.

Pošto oni nisu znali reći o kojoj vrsti zmije se radi, odlučili su informaciju zatražiti od Tina Milata, višeg kustosa Prirodoslovnog muzeja u Splitu.

image

Šilac na splitskoj plaži

Čitatelj/Slobodna Dalmacija

Prema njegovim riječima, radi se o zmiji šilac koja nije otrovna za ljude, iako je jako brza i pokretna. Jedinke ove zmije najčešće narastu do jednog metra, ali mogu se pronaći i nešto duži primjerci. Mogu biti od sivozelene do maslinastosmeđe boje.

Prirodno joj je stanište područje cijele naše obale, što znači da je u Splitu ova zmija "kod kuće". Preferira kršovita staništa, a može ju se naći i na otocima. Dakle, voli boraviti u suhozidima pa ne čudi što su je čitatelji uočili baš tu gdje jesu. Omiljena hrana ove brze zmije su gušteri i skakavci.

Ako ste slučajno na Obojenoj i uočite ove brze i vitke gmazove, nema razloga za strah. Nemojte ih dirati jer se radi o zaštićenoj vrsti, što je slučaj i s ostalim zmijama koje žive na području Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 14:48