DETALJNA PROGNOZA

Pogledajte oblake koji stižu, DHMZ upalio narančasti alarm za dvije regije, moguće su bujične poplave i tuča!

Promjenjivo će biti i u petak i nedjelju, a u subotu prolazno stabilnije

Nevrijeme

 /Dhmz/cropix

Vrijeme će u četvrtak biti djelomice sunčano, uz postupni porast naoblake, a mjestimične kiše bit će uglavnom u drugom dijelu dana, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Lokalno su mogući izraženiji pljuskovi i grmljavina, a u noći na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru i obilna oborina. Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni, a na moru umjereno jugo popodne u jačanju. Najviša dnevna temperatura zraka bit će od 21 do 26 Celzijevih stupnjeva. Promjenjivo će biti i u petak i nedjelju, a u subotu prolazno stabilnije.

image

Radarske slike

Dhmz/

Najnovije radarske slike ukazuju da na područje Hrvatske, točnije na područje sjeverne Istre, stiže pogoršanje vremena.

Slovenski lovci na oluje s portala Neurje.si najavljuju da se na području Slovenije može očekivati razvoj jačih oluja. Upozoravaju na mogućnost bujičnih poplava na jugu Slovenije i u hrvatskoj Istri. Najviše padalina može se očekivati tijekom noći i u petak ujutro.

Isto upozorenje istaknuo je i DHMZ za Istru, Velebitski kanal, Gorski kotar i Liku.

U nastavku donosimo detaljnu prognozu koju je za HRT pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U četvrtak ujutro na istoku Hrvatske bit će ponegdje magle, posebice u Posavini. Prvi dio dana potom sunčaniji, a popodne i osobito prema večeri mjestimice pljuskovi praćeni grmljavinom, lokalno vjerojatno i izraženiji. Bit će i sparno, uz najvišu temperaturu do 26 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj neki će se žaliti na sparinu. Nakon barem djelomice sunčanog prijepodneva, u drugom dijelu dana slijede pljuskovi i grmljavina, lokalno i izraženiji, osobito navečer.

Najnestabilniji blagdan i praznik bit će na sjevernom Jadranu tu u Gorskoj Hrvatskoj gdje će ponajprije kasno popodne i navečer mjestimice biti obilnih pljuskova, a posljedično postoji mogućnost i za bujične te urbane poplave. Prije toga jutro mirno, po kotlinama i maglovito, a danju će na Jadranu jačati jugo.

Jugo će zapuhati i u Dalmaciji, u drugom dijelu dana i jačati, pa će more biti sve valovitije. Izmjenjivat će se sunčana i oblačnija razdoblja, pljuskovi i grmljavina u drugom dijelu dana najvjerojatniji su u unutrašnjosti, a u noći na petak kiša će se proširiti i na obalu te otoke. Popodnevna temperatura zraka od 23 do 25 °C.

Na jugu Hrvatske podjednako toplo, uz jačanje juga, te barem djelomice sunčano, ali popodne uz umjeren do jak razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi, ponajprije u zaobalju.

Jugo će obilježiti i nastavak nekima produljenog vikenda, pri čemu će u petak prolazno biti i jako. I dalje nema stabilizacije - najčešća kiša u petak, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, lokalno i intenzivnijima te obilnijima, a u subotu u većini krajeva - bez oborine.

image

Narančasti meteoalarm za dvije regije u petak 29. svibnja

I na kopnu subota najstabilniji dan, a u nedjelju su pljuskovi vjerojatniji u gorskoj Hrvatskoj te unutrašnjosti Dalmacije. Petak pak vrlo promjenjiv, povremeno će padati kiša, lokalno i u obliku izraženih i obilnih pljuskova uz grmljavinu, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

Za petak je DHMZ upalio narančasti meteo alarm za dvije regije - Gospićku i Riječku.

DHMZ upozorava da su tim dvjema regijama moguća grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu. Građani se mole da se na vrijeme zaštite od munja. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Također se upozorava da će biti opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Vremenske prilike u Hrvatskoj trebale bi se popraviti već u subotu. DHMZ prognozira da će u Zagrebu toga dana biti djelomice sunčano te da će živa u termometrima u metropoli skočiti do 22 stupnja Celzija. U Splitu će biti uglavnom sunčano, a temperatura zraka u gradu podno Marjana u subotu bi trebala biti 27 °C. U Osijeku će u noći s petka na subotu biti nešto kiše, a subota će biti uglavnom sunčana. Slično će biti i u Rijeci - u noći s petka na subotu kiša, a subota većinom sunčana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 18:28