APSURD U ŠKOLSTVU

‘Pogledajte kakva je to prevara!‘: Naš profesor razotkrio navodno uglednu svjetsku nagradu, među dobitnicima i Hrvati

Do nagrade je došao prilično lako, a onda je shvatio u čemu je caka

Ilustracija, učionica

 Urban Zone/Alamy/Alamy/Profimedia/Urban Zone/alamy/alamy/profimedia

Nagrada za najbolje učitelje, atraktivnog naziva Global Teacher Award, koja se dodjeljuje u Dubaiju ili New Delhiju, zvuči kao san svakog učitelja koji drži do sebe. Profesor povijesti i sociologije Miljenko Hajdarović primijetio je kako sve više nastavnika osvaja ovu prestižnu nagradu i odlučio se i sam kandidirati da vidi koliko je teško postati njezinim dobitnikom.

Ustanovio je, međutim, da se radi o prevari, a jedna od dobitnica tvrdi da joj je Ministarstvo znanosti i obrazovanja ponudilo platiti trošak puta po nagradu, pa nije ni posumnjala u legitimnost.

Na blogu Clionaut Hajdarović je podijelio svoje šestomjesečno istraživanje koje, kaže, dokazuje da nagradu može dobiti apsolutno svatko tko se prijavi i da iza svega stoje "poduzetnici s dobrim razumijevanjem ljudske taštine koji organiziraju turističke ture Indijom pod pričom nagrađivanja".

Osnovne informacije o natječaju pronašao je na službenoj stranici AKS Awards na kojoj su navedeni i prijašnji dobitnici, među kojima smo pronašli i osam hrvatskih učitelja. Sjedište tvrtke pronašao je na Google Mapsu i ustanovio da se radi o zapuštenoj kući u blizini New Delhija, zbog čega je postao još sumnjičaviji.

Hajdarović je potom istražio organizatore tako što je koristio Googleov alat pretraživanja po fotografiji, ubrzo je zaključio da su fotografije "posuđene" s tuđih LinkedIn profila. Bilo kako bilo, u svibnju je poslao prijavnicu za nagradu koja se dodjeljuje u sedam kategorija i 106 potkategorija.

Proces prijave

Nakon što je, dakle, samoga sebe nominirao, Hajdarović se morao registrirati na internetskoj stranici AKS Awardsa. Trebao je samoga sebe realistično i iskreno ocijeniti, a neki od kriterija bili su točnost, akademski rezultati, odnos s učenicima i kolegama. Da ne bi bilo prejednostavno, pet obrazovnih stručnjaka trebalo je napisati preporuku, no Hajdarović je zaključio da to mogu napisati i članovi obitelji koji imaju vlastitu e-mail adresu.

Primio je potvrdu da je kandidat za Global Teacher Award i čekao.

- U moj email sandučić stigla je 20. rujna 2023. godine poruka s naslovom Congratulations on Being Selected as Global Teacher Award 2023 Awardee. Poruku mi je poslao Sarvesh JagdishRaj, direktor AKS Education Awards i AKS Worldwide P. Ltd. Naglasio je da je prisustvo na ceremoniji OBAVEZNO jer “jer je to monumentalna prilika da proslavite svoja postignuća i podijelite svoje uvide s kolegama nastavnicima” - napisao je Hajdarović.

Do nagrade je došao prilično lako, a onda je shvatio u čemu je caka. Troškove za preuzimanje nagrade snosi dobitnik, u to spada avionska karta do New Delhija, smještaj, prehrana i svaki dodatno potrošeni cent. U međuvremenu ga je, kako tvrdi, kontaktirala lokalna ambasadorica da provjeri je li se javio AKS-u.

- Prilično je nezgodno za nagrađenog kad u roku od dva-tri tjedna mora organizirati odlazak u Indiju. Ali ipak osobno preuzimanje nagrade je OBAVEZNO. Zapravo bez osobnog preuzimanja nagrada se ni ne može dobiti - objašnjava Hajdarović.

Srećom, organizatori imaju dogovor s turističkom agencijom koja nudi puni pansion u hotelu u kojem se održava dodjela, a za dodatnih 1389 eura može se pridružiti turi za obilazak Indije. Zaključuje da se radi o dvojici poduzetnika koji proračunato organiziraju turističke ture Indijom pod krinkom nagrađivanja.

Što od toga imaju nagrađeni? - Medijsku pažnju, zgodnu stavku u životopisu na kojoj mogu dodatno graditi karijeru, a sve je legalno i dobrovoljno - zaključuje Hajdarović.

Za razliku od izmišljene Global Teacher Award, postoji nagrada Global Teacher Prize koja se dodjeljuje učitelju koji je dao izniman doprinos profesiji uz novčanu naknadu od milijun američkih dolara.

Dobitnici Global Teacher Awardsa

Mediji su pisali o brojnim dobitnicima ove nagrade, neki od njih bili su čak i dvostruki dobitnici. DuList javio je tako da su 30. travnja ove godine u Dubaiju nagrađene Ivana Bašić iz Osnovne škole Opuzen, Rosanda Lovrić iz Srednje škole u Metkoviću te zagrebački učitelji Tatjana Orešković i Dejan Nemčić, koji je titulu dobio čak dva puta.

Profesor geografije Dejan Nemčić iz osnovne škole Ivo Andrić javio nam se na poziv i rekao da je na nastavi te da ne zna o čemu se radi, pa da ga nazovemo za pola sata nakon čega više nije podigao slušalicu.

Navode kako je na počasnoj ceremoniji bio prisutan i Jasmin Devlić, generalni konzul Republike Hrvatske u Dubaiju. Bašić je tako dobila nagradu naziva Dynamic Teacher of the Year, a nagrada Outstanding Educator of the Year dodijeljena je Rosandi Lovrić.

Zanimljivo je da je dobitnica Ivana Bašić članica Upravnog vijeća NCVVO-a i vlasnica nagrade Ivan Filipović za 2020., a u njene međunarodne nagrade ubrojena je i sporna Global Teacher Award za najbolju učiteljicu na svijetu. Za portal Srednja.hr rekla je da joj je Ministarstvo znanosti i obrazovanja čestitalo i ponudilo da sponzoriraju njen put u New Delhi, što je odbila jer je za put sama pronašla sponzore.

- Ako naše Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo vanjskih poslova nisu sumnjali u legitimnost nagrade, ne vidim razlog zašto bih ja sumnjala - rekla je Bašić.

Godinu prije nagradu je primila učiteljica OŠ Stjepana Radića u Metkoviću Marijana Ćurić, piše Slobodna Dalmacija. Ćurić je, kako navode na portalu SiB.hr, trenutno ambasadorica AKS Education Award za Hrvatsku te je objasnila da se radi o obrazovnoj agenciji koja na svjetskoj razini radi na prepoznavanju marljivih učitelja koji doprinose razvoju boljega društva.

Također je potvrdila posljednje dobitnike, koji su prije desetak dana primili nagradu, osječke profesorice Katarinu Ćorković Matančić i Nikolinu Mandić Gregić te profesora vjeronauka Petra Kopunović-Legetina.

Prema pisanjima portala Karlovački.hr, još jedna dobitnica je profesorica Marijana Smolčec koja predaje u Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana u Ogulinu. Ona je svoju nagradu primila 2021. godine, kad je komentirala da je "teško reći kakav nastavnik treba biti da bi osvojio nagradu".

Naknadna otkrića

Osim Global Teacher Awarda, Hajdarović na svom blogu piše i o Nagradi za najboljeg edukatora - Best Global Educator, koju su primile, kako navodi, barem četiri Hrvatice. U kutu njihovih priznanja stoji logo International Internship Universityja (IIU) za koje se ispostavilo da je virtualno sveučilište koje nudi 5100 specijaliziranih tečajeva, više od 1000 certifikata i više od 45 diploma.

Spominje se i treća nagrada, Global Edu-Conclave, o kojoj istraživanje tek slijedi. Samim pogledom na stranicu, Hajdarović zaključuje da se i ovdje radi o nekim mutnim poslovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:26