ISTRAŽIVANJE

Podržavaju li Hrvati uvođenje covid potvrda u bolnice i domove? Pogledajte rezultate ankete

Agencija Promocija plus provela je istraživanje u trajanju od 4. listopada do 7. listopada
Covid potvrda
 Marko Todorov/Cropix

Agencija Promocija plus provela je istraživanje na 1300 ispitanika u kojem su odgovorili na pitanja o uvođenju Covid potvrda i testiranja za RTL.

Istraživanje je rađeno od prvog dana uvođenja 4. listopada do 7. listopada. Rezultati su pokazali da tu odluku podržava većina građana, njih 59,4 posto, ne podržava 36,2%, a 4,5% ispitanih ne zna podržava li ili ne Covid potvrde u zdravstvu i socijalnoj skrbi.

Većina ispitanika također smatra da njihovu upotrebu treba proširiti. Tako je 35% građana reklo da bi ih trebalo uvesti u cijelu državnu upravu i javni sektor, 17% smatra da bi ih, uz javni sektor, trebalo uvesti i u privatne tvrtke. Da ih ne treba uvoditi nigdje smatra 38% ispitanika. Ukupno 10% ispitanika o tome nema stav.

Za sada država plaća testiranje u zdravstvu i socijali onima koji nisu cijepljeni, a većina ispitanika, točnije njih 33%, smatra da bi to u javnom sektoru i trebala nastaviti za svoje zaposlene. Prvih mjesec dana da, a kasnije svatko za sebe odabralo je 15 posto ispitanika.

30 posto ne smatra da svi mi trebamo financirati testove u javnom sektoru, već da to mora svatko sam za sebe, a gotovo 17 posto smatra da nam ne trebaju nikakvi testovi, piše RTL.

Što je s posljedicama?

Većina ispitanika smatra da onima koji nisu cijepljeni ili nemaju PCR test u zdravstvu i socijali ne treba uskratiti primanja i to 49 posto sudionika istraživanja. Plaće zbog neposjedovanja Covid potvrde rezalo bi pak 38 posto ispitanih.

Na pitanje motiviraju li Covid potvrde na cijepljenje 54,2% ispitanika odgovorilo je 'da', a 45,1% odgovorilo je 'ne', dok 0,7% 'ne zna'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 12:07