TEŠKO OZLIJEĐENA ŽENA

Podignuta optužnica protiv pilota MIG-ova koji su se sudarili iznad Plaškog

Pilotima HRZ-a, satniku Igoru Trošelju (37) i natporučniku Marijanu Kudliku (33), sudit će se zbog nesreće u rujnu prošle godine nakon što su se sudarili avionima MIG 21 na nebu iznad Plaškog
 Slavko Midžor/CROPIX

KARLOVAC - Pilotima HRZ-a, satniku Igoru Trošelju (37) i natporučniku Marijanu Kudliku (33), sudit će se zbog nesreće u rujnu prošle godine nakon što su se sudarili avionima MIG 21 na nebu iznad Plaškog, prilikom čega je teško ozlijeđena mještanka Donjih Šupica Marija Klipa (69).

Županijsko državno odvjetništvo, naime, odlučilo je nakon prvedene istrage podnijeti optužnicu protiv njih dvojice zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

- Okrivljenicima se optužnicom stavlja na teret da su 23. rujna 2010. od 12,30 do 12,48 sati na području vojnog poligona "Eugen Kvaternik Slunj" tijekom provođenja "Glavnog obučnog događaja HRZ i PZO 2010./2011.," prvookrivljenik kao vođa grupe četiri borbena aviona MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Oružanih snaga Republike Hrvatske i drugookrivljenik upravljali avionima protivno Pravilniku o letenju zrakoplova te Pravila o letenju oružanih snaga - priopćilo je Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu.

U priopćenju se navodi da su piloti “postupajući suprotno navedenim odredbama pristali da dovedu u opasnost život ljudi i imovinu većeg opsega, jer je prvookirivljenik letio na način koji nije ranije dogovoren i nije javljao svoje manevre svojim pratiteljima, pa kako je istovremeno manevar bez izvješćivanja izvodio i drugookrivljenik, iako nije vidio vođu grupe, tako uslijed ovih manevara dolazi do sudara aviona i do lansiranja raketa iz lansera desnog krila drugookrivljenikovog aviona”.

Dijelovi tih raketa ranili su i teško ozlijedili mještanku Mariju Klipu . Ona je zadobila otvoreni prijelom lijeve nadlaktice s prekidom živca lijeve ruke.

Podsjetimo, pukovnik Goran Strmečki, predsjednik Povjerenstva za istragu uzroka pada dvaju aviona objavio je tijekom prezentacije MORH-ove istrage da su se dva miga srušila nakon sudara u zraku. Jedan avion približio se previše drugom, ušao u njegovu struju zraka i kabinom udario o podvozje aviona. Strmečki je otkrio da su piloti prekršili svu propisanu proceduru - nisu međusobno komunicirali, nisu obavještavali o promjenama smjera niti neispaljivanju bombi.

Ukoliko dvojica pilota budu osuđena, prijete im kazne zatvora u trajanju od jedne do 10 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 12:28