STUP OBRANE

POČINJE SUĐENJE ZA MITO SANADERU Odvjetnička zvijezda iz Londona brani šefa MOL-a Hernadija

Perryju je HOK izdao dozvolu nakon što je dokazao da je osiguran i da nije osuđivan
 Vjekoslav Skledar /CROPIX

Dvočlani odvjetnički tim šefa MOL-ove Uprave Zsolta Tamasa Hernadija, kojega Uskok tereti da je bivšeg premijera Ivu Sanadera podmitio sa 10 milijuna eura da bi Hrvatska MOL-u prepustila upravljačka prava u Ini, pojačala je međunarodna odvjetnička zvijezda.

Novi zakon

Osim dr. Laure Valković i Gorana Mikuličića, Hernadija će pred hrvatskim sudom braniti britanski odvjetnik David Perry, jedan od najpoznatijih odvjetnika iz područja kaznenog prava na području Ujedinjenoga kraljevstva i zemalja Commonwealtha. Perryjevo imenovanje jučer je prihvatio sudac Ratko Ščekić koji će Hernadiju suditi u odsutnosti, a početak suđenja je zakazan za 12. veljače 2015. Mogućnost da Hernadija brani stranac otvorena je izmjenama Zakona o odvjetništvu koje su stupile na snagu ulaskom Hrvatske u EU, 1. srpnja prošle godine, a premda je to malo poznato, Perry neće biti prvi strani odvjetnik koji će nekoga braniti pred hrvatskim sudovima.

Dokaz o registraciji

Kako su nam objasnili u Hrvatskoj odvjetničkoj komori, jedan odvjetnik iz Njemačke dosad je već bio angažiran u obrani zbog prometne nesreće u Makarskoj. Da bi strani odvjetnik mogao nekoga zastupati pred domaćim sudom, treba mu HOK-ovo odobrenje. Perry je 17. studenoga predao HOK-u uvjerenje da nije osuđivan, da je u svojoj zemlji registriran kao odvjetnik (barrister) te da ima plaćeno osiguranje, nakon čega mu je HOK izdao potvrdu da može zastupati Hernadija u ovom postupku. Također, Perry će, slično kao i Anto Nobilo na suđenju Josipu Perkoviću u Njemačkoj, biti pod mentorstvom domaćeg odvjetnika, u ovom slučaju Gorana Mikuličića.

Ključni svjedok

Iz Perryjeva životopisa vidljivo je da je riječ o stručnjaku za dva područja u koja će postupak protiv Hernadija često zalaziti.

Prije svega, Perry je stručnjak za pitanja ekstradicije i međunarodne pravne pomoći, što će u postupku gdje se Hernadi paralelno s optužbama u Zagrebu bori protiv hrvatske Interpolove tjeralice svakako dobro doći. Također, Perry je stručnjak za povrede ljudskih prava i često zastupa Ujedinjeno kraljevstvo pred sudom u Strasbourgu.

Sud je jučer na pripremnom ročištu prihvatio sve dokazne prijedloge tužiteljstva među kojima je i dokumentacija o poslovanju tvrtke Józsefa Tótha, Hernadijeva savjetnika koji je prema Uskokovim tvrdnjama također sudjelovao u transferiranju novca za Sanadera preko ciparskih off-shore tvrtki, što na suđenju Sanaderu nije bilo poznato. Saslušanje Totha Uskok pak nije predložio, no nije isključeno da će ga predložiti obrana. Također Hernadijeva odvjetnica Laura Vlaković sudu je predložila da od Uskoka pribavi podatke o tome kakav status u predmetu ima ključni Uskokov svjedok Robert Ježić, odnosno da se definira je li on dobio oprosnicu ili ne. Naime, prema mišljenju Hernadijeve obrane, Ježić je priznao da je posredovao u podmićivanju Sanadera, što bi ga činilo suučesnikom, međutim, on je u postupku samo svjedok.

Naknadna odluka

Prema zakonu pak treba jasno definirati je li osoba “pod oprosnicom” ili ne jer sud ne može isključivo na iskazu takve osobe temeljiti osuđujuću presudu. O ovom dokaznom prijedlogu sud će naknadno odlučiti.

Stručnjak za slučajeve međunarodnih prevara

Perry je odvjetnik postao 1986. i od tada je, osim obrane okrivljenika pred engleskim i drugim inozemnim sudovima, više puta nastupao i kao savjetnik Državnog odvjetništva ili, pak, kao sudac, što je u Ujedinjenom kraljevstvu dopušteno. Kao branitelj sudjelovao je uspješno u nizu slučajeva u kojima su njegove branjenike teretili za razne oblike međunarodnih prevara. Riječ je o slučajevima navodnih međunarodnih prevara i korupcije povezanih s korporacijama, a na prvi pogled nije teško uočiti da je riječ o prilično sličnim slučajevima poput hipoteza koje Uskok inkriminira Hernadiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:19