BAGERI U AKCIJI

Počelo je rušenje Latkovićevog ilegalnog carstva na Vruji: Prvi su pali betonski blokovi, otvorio se i šampanjac...

Sljedećih dana za rušenje na Čiovu predviđene su tri građevine, a u uvali Vruje njih čak sedam

Rušenje bespravno sagrađenih objekata u uvali Vruja kod Makarske

 Ivo Ravlic/Cropix

NOVO 10.25 - Bageri su počeli raditi na samoj lokaciji ilegalnog turističkog kompleksa uz more. Kako doznaje Slobodna, uklanjanje bespravnih objekata i povratak prostora u prethodno stanje će trajati tjednima, ako ne i mjesecima.


10:15 Performans aktivista koji su se godinama zalagali za sređivanje stanja na Vruji je završen.

Novinar i kolumnist Boris Dežulović, jedan od članova neformalne inicijative "Ne damo Vruju", kazao je kako je sramota što predsjednik Republike Zoran Milanović nije došao na ovu neuralgičnu lokaciju.

- Ovo je pravi Dan državnosti. Oslobođena je SAO Vruja!

Predsjednik Milanović očito je danas imao pametnijeg posla. Vjerojatno sa Stipom Latkovićem na televiziji gleda izravan prijenos ovih aktivnosti - rekao je Dežulović


9.10 - Prve su na Vruji pale betonske prepreke koje su priječile prilaz turističkom kompleksu preko pristupne ceste, jednako ilegalne kao i svi objekti, a koja vodi serpentinama od Magistrale prema moru.

Okupilo se i nekoliko aktivista koji su malim performansom proslavili početak uklanjanja bespravnih objekata. Polili su bagere šampanjcem i posuli ih laticama cvijeća.

image

Performans eko aktivista na odmorištu iznad Vruje

Ivo Ravlic/Cropix
image

Performans eko aktivista na odmorištu iznad Vruje

Ivo Ravlic/Cropix
image

Performans eko aktivista na odmorištu iznad Vruje

Ivo Ravlic/Cropix

8.54 - U tijeku je iskrcaj građevinskih strojeva na "ugibalištu" uz Jadransku magistralu. Pojavili su se i radnici povezani s Latkovićem koji su okupljenim novinarima uputili svoje viđenje situacije uz riječi "Vi ste krivi za sve".


8.17 - Na Vruji je sve spremno za početak rušenja bespravno izgrađenih objekata što ih je u posljednja dva desetljeća, unatoč svim kaznama i zabranama građevinskih inspektora, izgradio poznati dalmatinski poduzetnik Stipe Latković.

image
Ivo Ravlic/Cropix
image
Ivo Ravlic/Cropix
image
Ivo Ravlic/Cropix
image
Ivo Ravlic/Cropix
image
Ivo Ravlic/Cropix
image
Ivo Ravlic/Cropix
image
Ivo Ravlic/Cropix

U prekrasnoj uvali Duga u Okrugu Gornjem na Čiovu bager je jučer štektao cijeli dan na vili koju je sagradila tvrtka Duga nekretnine d.o.o. u vlasništvu švedskog državljanina, a danas ujutro treba se spustiti i u uvalu Vruja te početi rušenje sedam bespravno sagrađenih objekata Stipe Latkovića.

Kamena kuća s bazenom samo je prva u nizu s popisa nelegalnih građevina Državnog inspektorata RH (DIRH) na Čiovu jer već ih je 38 sagrađenih u zoni koja za to nije predviđena. Samo ove zime sagrađeno je devet novih koji će ići na razmatranje službama DIRH-a.

Idućih dana za rušenje su predviđena tri objekta, a jedan od njih pripada bračnom paru Rajković, vlasnicima Poliklinike Medikol. Na mjestu događaja pojavio se osobno i Andrija Mikulić, glavni državni inspektor, koji se novinarima pohvalio da je samo u svibnju ove godine uklonjen 31 objekt na području Hrvatske te da su se zadnjih dana uklanjali objekti na otocima Braču i Hvaru, kao i oko gradova, a kako je rekao, neki su objekti još u proceduri i čim ona završi, rušenje se nastavlja.

Kaznene prijave

- U samo četiri dalmatinske županije od 1. travnja 2019. napravili smo više od 7000 nadzora i pokrenuli više od 1300 postupaka. Podigli smo gotovo 50 kaznenih prijava zbog bespravne gradnje u zaštićenim područjima i nepoštovanja državnog pečata. Na razini Hrvatske obavljeno je više od 32.000 nadzora u posljednje četiri godine s više od 7000 postupaka koji su u tijeku.

Po zakonu prisiljavamo investitore na izvršenje uklanjanja jer je taj posao u četiri godine za uklanjanje gotovo 1000 objekata stajao oko osam milijuna eura. Samo u četiri dalmatinske županije taj je iznos malo manji od pet milijuna eura.

U uvali Duga svi koji su imali za to mogućnosti iskoristili su svoja zakonska prava, ali svi su sudovi odbili njihove zahtjeve za legalizaciju - rekao je Mikulić, pokazavši nam kuću pred koju je bager morao okolnim putem kako bi je rušio jer je investitor drugim bagerom prepriječio put.

Za tu, prvu kuću koja "ide u papar" Mikulić je rekao da je postupak trajao nekoliko godina, da investitor nije poštovao zakone RH, a s obzirom na to da su se ispunili svi zakonski uvjeti i sve kazne ispisane, dobio je rok za uklanjanje, ali to nije napravio i sada to obavlja tvrtka koju je Inspektorat odabrao na natječaju, a račun će stići investitoru.

- Nebitno je tko je vlasnik, nebitno je jesi li hrvatski ili strani državljanin - istaknuo je Mikulić.

Podnesena tužba

Međutim, uz kuću ograđenu policijskom trakom, iz koje se, vidjeli smo, iznose predmeti i čiji je bazen obrubljen tamnim mramorom, našao se i odvjetnik Marijo Vuković, koji zastupa tvrtku investitora Duga nekretnine d.o.o. Smatra da DIRH nije postupio zakonito jer je protiv rješenja o rušenju podnesena tužba Upravnom sudu u Splitu s učinkom odgode, a sud o tome još nije odlučio.

Nedaleko od "švedske" kuće, moglo se vidjeti i oveće betonsko zdanje bračnog para Rajković.

- Objekt je u postupku, a budući da je cijena uklanjanja višestruko veća od 60 tisuća eura, konkretno oko 240 tisuća eura, išli smo na raspisivanje natječaja za uklanjanje. Ako objekt ne bude legaliziran dok ne krenemo u uklanjanje, bit će srušen - izjavio je glavni državni inspektor.

- Postupak legalizacije je pokrenut - kazao nam je pak Ivan Rajković. - Ili svima ili nikome, ovo je neravnopravno, zakon bi trebao biti za sve jednak - kaže.

- Inspektori su bili i na lokaciji na kojoj gradi predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, zatvorili su gradilište, postupak traje, a stranka ima mogućnost očitovanja.

Stipi Latkoviću kazna od 370.000 eura, dio je platio

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić najavio je jučer da danas počinje rušenje sedam bespravno izgrađenih objekata u uvali Vruja u blizini Makarske, koje je izgradio poduzetnik Stipe Latković, kao i nastavak uklanjanja nelegalno izgrađenih objekata u drugim dijelovima Hrvatske.

"Završili smo sve zakonske procedure pa sutra počinjemo uklanjati prvi od sedam nelegalno izgrađenih objekata u uvali Vruja," rekao je Mikulić jučer na konferenciji za novinare na Čiovu.

Proces uklanjanja bespravno izgrađenih objekata u Vruji u zadnje je vrijeme ubrzan koliko god je to bilo moguće, a vlasniku objekata određene su kazne više od 370.000 eura, kojih je dio plaćen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:41