RAZLIČITI KRITERIJI

Po istom članku Ustava Milanović zabranio dolazak Ukrajincima, ali dopustio vojnicima iz Gruzije i BiH

Tijekom ove godine u RH će se održati 21 vojna vježba. Stižu nam i vojnici iz država koje nisu u NATO-u
 Ronald Gorsic/Cropix

Ured predsjednika 22. studenog prošle godine objavio je kako predsjednik Zoran Milanović neće razmatrati dopis ministra obrane Marija Banožića, kojim se traži njegova prethodna suglasnost na Nacrt prijedloga odluke Hrvatskog sabora o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini.

Riječ je, naravno, o obučavanju i vježbanju ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Tada je pojašnjeno kako predsjednik odluku neće razmatrati iz nekoliko razloga. Tako je navedeno da mu je prijedlog uputio ministar obrane koji niti Ustavom niti Zakonom o obrani za to nije ovlašten, već to mora učiniti Vlada RH.

Nadalje, navedeno je da Ukrajina nije država saveznica čijim bi se oružanim snagama odobrio ulazak i djelovanje na teritoriju Hrvatske niti je ona članica Saveza zbog kojeg bi joj Hrvatska bila obvezna vojno pomoći. Činjenica da je Ukrajina članica NATO programa Partnerstvo za mir predsjedniku nije bila dovoljna da Ukrajinu smatra savezničkom državom. Poznato je kako je sve to završilo. Prijedlog u Saboru nije dobio dvotrećinsku većinu i ukrajinski vojnici ne mogu u Hrvatsku na obuku i uvježbavanje.

Malo više od dva mjeseca kasnije, na današnjoj sjednici, Vlada je usvojila "Odluku o prelasku granice Hrvatske oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga Hrvatske radi sudjelovanja na zajedničkoj obuci i vježbama u 2023. godini". Odluka je donijeta uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike. Kako saznajemo, prethodnu suglasnost na prijedlog ove odluke zatražio je ministar obrane Mario Banožić. U prijedlogu odluke navedene su sve vježbe koje se planiraju održati u Hrvatskoj tijekom 2023. godine. Njih dvadeset i jedna.

Među njima su i vježbe "Sharp Lynx 23", "Immediate Reposnse 23" i "Sigurnost 23", koje će se održati u Hrvatskoj. U sklopu njih u Hrvatsku će doći i pripadnici Oružanih snaga Gruzije i Bosne i Hercegovine. Riječ je o državama koje nisu članice NATO saveza, ali jesu Partnerstva za mir.

Prema našim informacijama, predsjednik Milanović dao je prethodnu suglasnost na prijedlog Odluke u roku 24 sata otkad je dopis stigao u Ured predsjednika početkom siječnja ove godine. Ovog puta mu nije smetalo što je njegovu prethodnu suglasnost traži ministar obrane, a ne Vlada, niti mu je bilo sporno što u Hrvatsku na obuku i vježbanje dolaze Oružane snage država članica koje nisu u NATO-u.

Dapače, u dopisu kojim daje svoju prethodnu suglasnost na prijedlog odluke Vlade, Milanović se poziva na članak 7. stavak 9. Ustava, koji propisuje da "Oružane snage država saveznica mogu prijeći granice Republike Hrvatske radi vježbi i obuke u okviru međunarodnih organizacija kojima je Republika Hrvatska pristupila ili pristupa na temelju međunarodnih ugovora".

Upravo, taj članak i stavak Ustava Uredu predsjednika bio je jedan od glavnih argumenata zbog kojih predsjednik Republike neće ni razmatrati prijedlog za davanje prethodne suglasnosti za obučavanje ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Dakle, u roku od dva mjeseca predsjednik Milanović je isti članak Ustava iskoristio kako bi ukrajinskim vojnicima zabranio ulazak u Hrvatsku, a vojnicima Gruzije i BiH i dozvolio obučavanje i vježbanje u Hrvatskoj.

Isto tako, u slučaju Gruzije i Bosne i Hercegovine više mu nije protuzakonito niti protuustavno da mu prijedlog za davanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:50