NAPETI ODNOSI

'PLOČE NISU RAZBILI NI HRVATI NI SRBI NEGO ŠAKA JADNIKA' Reportaža iz Udbine

Inače su mještani Udbine ravnodušni zbog ovog događaja koji je puno jače odjeknuo u ostatku Hrvatske
 Robert Fajt / CROPIX

UDBINA - Pustite te ploče. Sad sam na kolegiju na kojemu razgovaramo o zimskoj službi i ogrijevu koji moram osigurati ljudima - bila je ovo prva reakcija načelnika Udbine Ivana Pešuta (HDZ) medijima, koju je rekao Jutarnjem listu, o razbijenim pločama na zgradi na kojoj radi, tek koju minutu nakon što je o događaju izvjestila lička policija.

Za koji sat i mi smo se našli na mjestu događaja te se na malobrojnim i kratkim ulicama koje je propuhavala jaka južina uvjerili da su i njegovi sumještani jednako ravnodušni zbog događaja koja je puno jače odjeknuo u ostatku Hrvatske.

- Očito ih je razbio onaj kome su smetale. Što se mene tiče, više ih ne trebaju stavljati natrag, kako one ćirilične, a bogami tako i one latinične - rekao nam je jedan od trojice zabundanih Udbinjana koji su dnevnopolitičku situaciju pretresali pred lokalnom pekarom.

Tko je razbio tri dvojezične ploče na zgradi Općine i još jednu na zgradi KIC-a Nikola Tesla, a potom "tragove demokracije" uredno pokupio s mjesta događaja, na Udbini ne znaju. Ono što je poznato je da se čin odigrao između 23 i 1.30 sati u noći sa četvrtka na petak, između dviju policijskih ophodnji središtem mjesta. Zanimljivo, tri metra dalje od razbijenih ploča, na samomm ulazu u općinu, netaknuta je ostala čirilična ploča SKD Prosvjete, čije se prostorije također nalaze tu.

STOŽER ODBIJA RAZGOVORE U ZAGREBU 'Vukovar nisu branili Vukovarci, već branitelji'

Načelnik Pešut se nakon rješavanja tekućih problema obratio javnosti "osuđujući nasilni čin i s vjerom da će nadležne institucije odraditi svoj posao u skladu sa zakonom".

- Mi smo poštivali zakonske odredbe, kako ustavne, tako i općinske odluke. Bez obzira na nevedeni čin mi ćemo i dalje raditi na unaprijeđenju međunacionalnih odnosa, na primjeni europskih standarda i razvoju općine na dobrobit svih građana - kaže Pešut.

Na vlast je došao zahvaljujući koaliciji sa SDSS-om koji tamo vodi Slobodan Bjelobaba, inače predsjednik Općinskog vijeća u kojem je, osim ove dvije većinske opcije, zastupljen i SDP, te HSP i HSS.

Hrvat, HDZ-ovac i bivši branitelj na jednoj, te Srbin, SDSS-ovac i bivši pripadnik paravojnih snaga tijekom rata na drugoj strani danas zajednički grade bolju Udbinu.

- Ma, samo smo to tražili, te ploče, i vijeće je jednoglasno podržalo da se one postave. Nisu ih razbili ni Hrvati ni Srbi, već šačica iskompleksiranih jadnika koji ne mogu prihvatiti gospodarski uspjeh i boljitak za sve građane u našoj općini. To je čin uperen protiv Ustava, ali i protiv Srba i Hrvata. Vrlo bijedno i vrlo nisko - kazao je predsjednik Vijeća Bjelobaba.

Dodaje da je njemu i njegovim sumještanima kojih je u cijeloj općini oko 1600 važnije što je, zahvaljujući drvnoj i duhanskoj industriji u njihov poduzetničkoj zoni, te stočarstvu na Krbavskom polju, stopa nezaposlenosti niža od 5 posto, pa radnu snagu moraju čak "uvoziti" iz susjednog Gračaca, Korenice i Donjeg Lapca.

Mario Andrinek, razvojačeni Hrvatski branitelj u Udbini živi od 1996 godine. On je protivnik dvojezičnih ploča, smatrajući da su one produkt jedne velike zavjere.

- Nema ovdje 51 posto Srba kako govori načelnik i popis stanovništva. Ja sam osobno pobrojao ljude u šest sela i došao do drugog zaključka. Veliki broj tu je samo prijavljen, a živi drugdje. Tvrdim da je Srba svega 20 posto, znači ispod 33 posto koliko zakon traži za dvojezičnost. Podnio sam prijavu policiji, ali je sve zataškano. Isto kao što se zataškavaju međunacionalni incidenti kojih ima, ali ne dospijevaju u javnost. Evo, neki dan je iz Srbije došao 20-godišnjak, ovdje mu živi djed, ušao je u kafić i pitao konobaricu gdje su ustaše da ih kolje. Policija je izašla, ali to nije izašlo ni u jednom mediju. Ovo razbijanje je normalan slijed događanja, tako je jednostavno moralo biti nakon onih Pupovčevih izjava da se ne igramo vatrom. Srbi moraju prihvatiti da je ovo Hrvatska, što im je veliki problem, a nama braniteljima je fitilj sve kraći - poručio je bivši specijalac Andrinek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 16:25