NIJE SE MIJENJALA 18 GODINA!

Plenkovićevi ministri se predomislili: Konačno će povećati sramotno nisku naknadu za bolovanje zbog bolesti djeteta

Kako je Jutarnji pisao prije desetak dana, naknada se nije mijenjala 18 godina i 100 eura je niža od zajamčenog minimalca

Vili Beroš i Ivan Šipić

 /Cropix

Izgleda da će sramotno niske naknade tijekom bolovanja zbog bolesnog djeteta te naknade trudnicama tijekom čuvanja trudnoće konačno, nakon 18 godina, rasti. Kako nam je potvrđeno iz Ministarstva demografije, ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić u utorak će se sastati s ministrom zdravstva Vilijem Berošem kako bi "razgovarali o učincima zakonodavnog okvira iz nadležnosti Ministarstva zdravstva na demografiju".

- Između ostaloga, ministri će razgovarati i o naknadama koje se odnose na privremenu nesposobnost za rad zbog bolesti djeteta i komplikacija u vezi s trudnoćom i porodom - najavili su iz Šipićeva Ministarstva.

Sam Šipić je, pak, na konferenciji za novinare prošli tjedan najavio da je riječ o "barijerama i preprekama koje je zatekao i koje će mijenjati".

image

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je roditeljima da podnesu ustavnu tužbu

Ranko Suvar/Cropix
image

Ministar demografije Ivan Šipić potvrdio je sastanak

Josip Bandic/Cropix

Podsjetimo, Jutarnji je list prije desetak dana izvijestio da maksimalna naknada za bolovanje zbog bolesti djeteta za roditelja zaposlenog na puno radno vrijeme iznosi 565,04 eura, što je stotinjak eura, odnosno 16,5 posto, niže od zajamčene minimalne plaće! Taj se iznos - koji je jednak i za trudnice tijekom komplikacija u trudnoći - nije mijenjao od 2006. kad je bio jednak iznosu tadašnje prosječne plaće.

U međuvremenu je prosječna plaća narasla dva i pol puta, a propisani maksimum naknade postao je manji čak i od zajamčenog minimalca. Stoga, upozoravaju stručnjaci, ovako niske naknade nisu samo jedna od najgorih antidemografskih mjera, nego je upitna i njihova zakonitost.

Ministar Beroš tada je roditeljima poručio da podnesu ustavnu tužbu ako im ne odgovara postojeće stanje, a ministar Šipić šest dana nije poslao nikakav odgovor. Na kraju je iz njegova Ministarstva odgovoreno da je riječ o pitanju iz Beroševe nadležnosti, ali da Ministarstvo demografije analizira sve mjere vezane uz demografiju te da će se o njima "u narednom razdoblju razgovarati s nadležnim tijelima državne uprave".

Izgleda da su se ministri odlučili požuriti: kako neslužbeno doznajemo, više nije pitanje hoće li se ove naknade povećati, nego u kojem obimu. Roditelji traže da tijekom bolovanja zbog bolesti djeteta primaju svoju punu plaću, bez ograničenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. listopad 2024 14:48