PREMIJER UZ MINISTRA

Plenković u Saboru poručio oporbi: Ministar Beroš ima moju punu potporu

Naglasio je kako Beroš, „ne da ima odriješene ruke, nego ima zadaću“ provoditi program Vlade

Zagreb, 060722.
Trg svetog Marka, Vlada RH.
Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic odrzao je konferenciju za medije.

 Damjan Tadic/Cropix

Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu iz Hrvatskog sabora da ministar zdravstva Vili Beroš, čiji opoziv oporba traži treći put, ima njegovu puno potporu.

„Ostajemo pri očitovanju Vlade, otklonili smo i odbili sve prijedloge oporbe po svim točkama, uz snažnu potporu ministru Berošu“, rekao je premijer u raspravi o opozivu kojeg je zatražilo 32 oporbenih zastupnika, odnosno stranke lijevo-liberalno-lijevog spektra, predvođene Klubom Zeleno-lijevog bloka.

Premijer je naglasio kako Beroš, „ne da ima odriješene ruke, nego ima zadaću“ provoditi program Vlade i raditi i na dostupnosti zdravstvene skrbi, bolje i kvalitetnije upravljati zdravstvenim sustavom, osiguravati financijsku stabilnost zdravstva…

„U tom smislu ima moju potporu i vjerujem da će imati i potporu saborske većine“, kazao je premijer.

Naglasio je kako je njegova Vlada glede zdravstva uložila jako puno novčanih sredstva. Učinili smo puno za zdravstvene djelatnike, plaće liječnika u našem su mandatu povećane 40 posto, samo u mandatu ministra Beroša uložili smo preko 9 milijardi kuna u zdravstvene ustanove, ogroman je iznos bespovratnih sredstava predviđen iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, istaknuo je Plenković.

Sam Beroš odbacio je navode koje je u prijedlogu za opozivom napisala oporba. U tom prijedlogu niz je elemenata koji predstavljaju konstrukcije, poluistine, a neke su i potpune neistine, kazao je.

Beroš: Osnovni elementi zdravstvene reforme

Kad je riječ o zdravstvenoj reformi, istaknuo je da je ona sveobuhvatna, a sažima je u četiri osnovna elementa: jačanje preventive i rane dijagnostike, preventivni sistematski pregledi, jačanje primarne zdravstvene zaštite, reorganizacija bolničkog sustav koji je „apsolutno“ neadekvatan.

Oporba njegovim navodima nije impresionirana - Peđa Grbin (SDP) problematizirao je javne nabave „pod Berošem“, činjenicu da dug u zdravstvu mjesečno raste 400 do 500 milijuna kuna.

O poslovanju s tvrtkom Cuspis, ministra je pitao i Josip Borić (HDZ).

Ta javna nabava je transparentna i u skladu sa zakonom, odgovorio je ministar i opetovao da nije bilo pogodovanja u Ministarstvu zdravstva prema bilo kakvoj informatičkoj firmi.

Stephen Nikola Bartulica (DP) pohvalio je hrvatski zdravstveni sustav, no kritizirao model upravljanja. Imamo preko tisuću privatnih zdravstvenih ustanova no i pored njih su liste čekanja jako duge, rekao je i poručio da nema racionalizacije rashoda bez uvođenja tržišnog mehanizma.

Plenković: Zaštita života i poštovanje prava žene na izbor

Katarina Peović (RF) premijeru je predbacila da se čini kao da ga „škalja“ inicijativa vraćanja pobačaja u Ustav.

Mi iz parlamentarne većine imamo vrlo jasno politiku, a to je da se zalažemo za zaštitu života, jer smatramo da život počinje začećem, ali isti tako poštujemo pravo žene na izbor i zdravlje, odgovorio joj je Plenković.

Rasprava o povjerenju ministru zdravstva mogla bi potrajati do kasno u noć, nešto prije 19 sati za nju je bilo prijavljeno 30-ak zastupnika.

Sabor će o povjerenju Berošu glasovati u petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:02