OZBILJAN PROBLEM

Plenković o bespravnoj gradnji u Istri: ‘Tko god krši zakon, mora biti za to i sankcioniran‘

Kakav ćemo turizam sutra imati? Kakav okoliš? Betoniziranu obalu, betoniziranu prirodu, upozorava Emil Daus

Andrej Plenković

 Damjan Tadic/CROPIX

U srijedu je u Hrvatskom saboru na aktualnom prijepodnevu predsjednik Kluba IDS-a Emil Daus upitao premijera Andreja Plenkovića je li Vlada konačno spremna spustiti ovlasti građevinske inspekcije na županije i gradove i je li spremna kazneno goniti bespravne graditelje.

Istaknuo je kako je, nažalost, već opće poznato da se u Istri krče šume i ilegalno, bespravno gradi na područjima zaštićenog krajobraza te na poljoprivrednom i šumskom zemljištu te kako postoje čitava naselja ilegalno sagrađenih objekata do te mjere da postoje područja s više ilegalnih, nego legalno sagrađenih građevina.

- Dobar dio te bespravne gradnje u režiji je stranih državljana kojima ne pada na pamet to činiti u svojim zemljama jer se kod njih, za razliku od Hrvatske, osim što postoje zakoni, oni i provode - napomenuo je Daus te dodao kako postojeća infrastruktura to više ne može podnijeti te kako se podnose prijave građevinskom inspektoratu, ali inspektora je na terenu premalo, a i rezultati su doslovno - nula, ništa, niente.

Premijer Plenković se složio kako se zaista radi o ozbiljnom problemu u Istarskoj županiji i napomenuo da tko god krši zakon, mora biti za to i sankcioniran te dodao kako je zadaća Državnog inspektorata i svih ostalih nadležnih tijela da donose rješenja i provode potrebne postupke. Smatra da prema dostavljenim informacijama Državni inspektorat radi svoj posao, no istaknuo je da će Vlada dodatno zadužiti Državni inspektorat da intenziviraju svoje aktivnosti.

- Ono što je korupcija za hrvatsko društvo, to je bespravna gradnja za hrvatski prostor - rekao je Daus premijeru te dodao da je nužno da se počne kazneno goniti bespravne graditelje i da se tako pošalje poruka da Hrvatska brani i štiti svoju zemlju.

Na tezu premijera kako je inspektorat ipak na terenu, Daus je istaknuo kako je to ipak premalo jer dnevno niče mnogo više bespravnih gradnji, nego što ih se obiđe.

Napomenuo je kako što se tiče rješavanja problema bespravne gradnje, Vlada ima partnere u Istri i to ne samo u Klubu zastupnika IDS-a, nego i u istarskoj lokalnoj te regionalnoj vlasti kojima je zajednički cilj spasiti hrvatski prostor, da se ne nastavi betonizacija obale, da se ne krče bespotrebno šume, uništava poljoprivredno zemljište te općenito ne ugrožava okoliš.

- Bespravna gradnja se u prvom redu događa na obali ili blizu obale zbog turizma, a turizam nam je jedna od najvažnijih gospodarskih grana. Kakav ćemo turizam sutra imati? Kakav okoliš? Betoniziranu obalu, betoniziranu prirodu - upitao je Daus i zaključio da je stvarno krajnji čas da zaustavimo bespravnu gradnju i zaštitimo prostor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:57