KANDIDAT ZA ŠEFA STRANKE

PLENKOVIĆ 'Nikoga ne prozivam, izvješće o financijama još nisam dobio'

Andrej Plenković
 Ante Čizmić / EPH

Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković gostovao je u Dnevniku Nove TV, u kojem je progovorio o aktualnim temama, uključujući i kontroverznu pozajmicu koju je stranka u vrijeme dok ju je vodio Tomislav Karamarko uzela od tvrtke u vlasništvu čelnog čovjeka PPD-a.

Na pitanje je li već dobio zatraženo izvješće o financiranju stranke, Plenković je odgovorio da izvješće od glavnog tajnika Domagoja Ivana Miloševića očekuje u najskorijem roku.

Novinarka ga je pitala koga će sankcionirati nakon što dobije izvješće, no Plenković joj je pojasnio da on nikakve sankcije nije spominjao.

- Kao kandidat za predsjednika HDZ-a želim da budemo odgovorna stranka koja se na transparentan način financira sukladno zakonu o financiranju političkih stranaka. To je naš cilj i odgovornost prema biračima. Smatram da oni koji su uključeni u taj proces, a tu najprije mislim na vodstvo stranke mora biti upoznato s ključnim odlukama i da imaju saznanja što su sve izvori prihoda HDZ-a, rekao je Plenković.

- No ukoliko bude nešto sporno, čija je to politička odgovornost? Je li to na leđima za sada prozvanog zamjenika, u o vrijeme glavnog tajnika stranke, Milijana Brkića, pitala ga je novinarka.

- Nema nikakvih prozivki. Znamo da su ti ugovori sklapani prije nekoliko godina. Nama je u interesu da imamo jasnu sliku o tome kako se stranka financirala. Naravno da ćemo razgovarati s aktualnim vodstvom stranke i kolegama koji su u to uključeni. Mislim da je korisno da je svaka pozajmica ili bilo kakvo drugo financiranje stranke sukladno zakonskim propisima. Bitno je da svi koji stanku vode znaju odakle su izvori financiranja.

Plenković je rekao da u oporbi ima jako puno panike otkad je najavio kandidaturu.

- Moji kolege već rade na izbornom programu, razgovaramo s aktualnim, potencijalnim partnerima, idemo u izbornu utakmicu samouvjereni i spremni preuzeti odgovornost za Hrvatsku, rekao je Plenković.

Htio bi, kaže, da i HSS bude s HDZ-om u koaliciji s kojom će ići na rujanske izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 16:29