STO DANA VLADE

PLENKOVIĆ NA RTL-u PROGOVORIO O INI, PLOČI U JASENOVCU, BARIŠIĆU... On nije plagijator, nećemo valjda cijelu njegovu karijeru svesti na jednu fusnotu

 Twitter / Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković odradio je svojih prvih 100 dana u Vladi. Kaže da je zadovoljan učinjenim, a o planovima za budućnost progovorio je u intervjuu za RTL. Prvo je odredio ciljeve svoje Vlade.

- Zemlja sa što manje podjela, gospodarski rad i stabilna Vlada - rekao je u uvodu Plenković i nakon toga progovorio što misli s Inom.

- Mi smo neovisno o arbitraži razmišljali na koji način razriješiti tu situaciju, taj nesretan odnos s MOL-om. Zašto mislim da treba vratiti natrag Inu? Zato što Hrvatska mora voditi računa o svojoj energetskoj sigurnosti, Ina je strateška kompanija koja može imati rafinerije, svoje pogone, koja ima 11 tisuća zaposlenih. Naša odluka je ispravna, ne zbog emocija, nego i glede energetske sigurnosti.

Zašto do Ine preko HEP-a?

- Želim pojačati utjecaj Hrvatske na Inu i HEP, dakle voditi firme sa 75 posto plus jedna dionica. To je intencija, HEP ima dobit, smatramo da je on najprikladniji način da ostvarimo ovaj drugi cilj. O cijeni neću špekulirati.

Nakon toga premijer je progovorio o ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću.

- Zašto branim Barišića? Nije on plagijator, tu se trebamo vratiti na početak. Nećemo valjda cijelu njegovu znanstvenu i političku karijeru svesti na jednu fusnotu. Uostalom, on je sam poslije korigirao taj tekst, a pitam se zašto je cijela tema izašla na površinu kad je postao ministar. Cilj je puno bitniji, a to je stabilnost Vlade. Moja Vlada je stabilna i takva će i ostati.

Novinar Hrvoje Krešić je upitao Plenkovića je li se osjećao licemjerno dok je bio u memorijalnom centru Holokausta, dok se usred Jasenovca nalazi ploča na kojoj piše 'Za dom spremni'.

- Nisam se osjećao licemjerno. U Izrael sam došao na poziv premijera Netanyahua, a baš nitko mi nije spomenuo tu temu. Moj stav glede antisemitizma i ustaškog režima je poznat - žestoko osuđujem. Ali što se tiče ploče iz Jasenovca, ovdje je riječ o braniteljima HOS-a koji su poginuli u ratu, ova ploča nema veze s Drugim svjetskim ratom - rekao je Plenković za RTL za kraj progovorio o posjetu predsjednice Republike u Ameriku.

- Znao sam da ide u SAD, čuli smo se i nakon toga, izvijestila me o svemu. Neću prejudicirati tko je pustio bilješku iz veleposlanstva u javnost. Predsjednica je htjela odraditi kontakte i razgovore s novom administracijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 23:32