UŽAS SPALJIVANJA

PIŠE JURICA PAVIČIĆ Karamarku su krivi komunisti, Grcima Nijemci, a Proložanima je za sve kriv - Ante Tomić

 Slobodna Dalmacija

Za ksenofobe, za sve loše u društvu krivi su stranci. Za islamiste, krivi su nevjernici, za ljevičare SAD, za Karamarka komunisti, a za Grke sve su krivi - Nijemci. Za nevolje u društvu krivi su - ovisno o ideologiji i kulturi - bankari, svećenici, političari ili bezbožnici. No, moram priznati da još nisam čuo za društvo i kulturu u kojem su za sve društvene jade i zlo krivi najprije i jedino - novinari. Osim jednog takvog društva, a to je - srednja Dalmacija.

Prošle godine, maškare u gradu Omišu izazvale su prilično sablazan kad su kao krnju u gradskoj pokladnoj povorci spalile kartonski kip lokalnog dopisnika Slobodna Dalmacije Vinka Vukovića. Godinu dana je prošlo otkad su omiške maškare spalile Vukovića od papier-machea, skupa s kartonskim laptopom, a sad je samo trideset kilometara sjevernoistočnije platio od žigica još jedan kartonski novinar. Mještani Prološca kod Imotskog, naime, spalili su kartonski figuru svog uvjerljivo najslavnijeg sugrađanina - Ante Tomića . U oba slučaja, male su sredine spalile kao krnju novinara. U oba slučaja, spalile su vlastitog mještanina. U oba slučaja, obrazloženje je bilo isto: što, pišući o njihovom mjestu, njima krnji ugled i iznosi loše strane.

Kad čovjek to vidi, pomisli kako lako mora biti živjeti u Prološcu i Omišu. Nisu tamo problem ni političari, ni bankari, ni kriminalci, ni teroristi. U Prološcu i Omišu nema ni problema ni loših strana, a problem su samo oni koji drže da ih ima. I još to napišu. Jer - zna se - sve treba ostati u familiji, a vani se ne prostire prljavo rublje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:47