ŠOKANTAN SLUČAJ

Piletićeve ustanove istražuju tko je novinarima dao podatke o preminulom dječaku u Slavonskom Brodu

Podnijeta je kaznena prijava za neovlašteno odavanje povjerljivih informacija. I novinarka Jutarnjeg bila je na razgovoru u policiji

Marin Piletić

 Ronald Gorsic/Cropix

Nadležni u sustavu socijalne skrbi ne odustaju od progona i kažnjavanja vlastitih djelatnika: PU Slavonski Brod provodi izvide ne bi li utvrdila tko je novinarima odao informacije o dječaku koji je krajem prošle godine preminuo u biološkoj obitelji u dobi od 20 mjeseci, nakon što je od samog rođenja bio na listi čekanja za smještaj u dom ili udomiteljsku obitelj.

Budući da su domovi i udomiteljske obitelji prepuni, na što stručnjaci iz sustava socijalne skrbi upozoravaju već više godina, djelatnici nadležnog područnog ureda Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb naprosto mu nisu mogli naći adekvatan smještaj, iako su i prije njegova rođenja utvrdili da biološka obitelj nije sigurno okruženje za njegovo odrastanje.

Slali su na desetke zahtjeva za smještaj, no redom su ih odbijali i domovi i timovi za udomiteljstvo jer naprosto nisu imali slobodnih mjesta. O tome su, bez uspjeha, obavještavali i Ministarstvo.

Nakon što je objavljena vijest da je 20-mjesečni dječak preminuo, iz nadležnog Ministarstva Marina Piletića i Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb priopćili su kako je riječ o prirodnoj smrti koja nema nikakve veze s uvjetima u biološkoj obitelji.

Nisu objasnili zbog čega je onda uopće sudu predloženo da se dječak i njegova starija braća izdvoje od roditelja te zašto je najmlađe dijete u obitelji, rođeno nakon smrti dječaka, zadržano u rodilištu više tjedana te izravno iz bolnice upućeno u udomiteljsku obitelj.

Nadležni su po objavi teksta hitno naložili provođenje inspekcijskih nadzora, kako po ustanovama koje su odbile prijem dječaka, tako i u nekadašnjem centru za socijalnu skrb Slavonski Brod. Usput su podnijeli, kako saznajemo, i kaznenu prijavu za neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne ne bi li otkrili tko je novinarima otkrio informaciju o dječakovoj smrti.

U sklopu te istrage danas je u policiji na razgovoru bila i novinarka Jutarnjeg lista.

Podsjetimo, prije nekoliko mjeseci upozorenjem pred otkaz kažnjena je psihologinja Valerija Kanđera, koja je na svojem Facebook profilu prošle jeseni upozorila na isti problem dramatičnog pomanjkanja smještaja za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 19:54