ODGOĐENO NEMINOVNO

Pevec izbjegao stečaj jer je sudski poziv preuzela neovlaštena osoba

Na ročištu se nije pojavio bračni par Pevec niti njihovi odvjetnici
 Leon Hribljan / Bjelovarski list / CROPIX

BJELOVAR - Iako su svi uvjeti za pokretanje stečaja nad poduzećem Pevec Zagreb d.o.o. ispunjeni jer je žiro račun tvrtke blokiran više od stotinu dana na iznos od 225 milijuna kuna, Branka Pleskalt, predsjednica bjelovarskog Trgovačkog suda nakon današnjeg predstečajnog ročišta morala je zakazati novo ročište, koje će biti do 10. veljače, jer vlasnicima poduzeća, bračnom paru Pevec, pozivi nisu dostavljeni pravovaljano.

- Pozive je preuzeo opunomoćenik za kojeg se naknadnom provjerom nakon održanog ročišta utvrdilo kako nema ovlasti zastupati Pevec Zagreb - kazala je Pleskalt.

Inače, na današnjem predstečajnom ročištu pojavili su se predstavnici radnika kojima Pevec duguje oko 12 milijuna kuna te odvjetnik Mićo Ljubenko koji zastupa vjerovnike čija nenaplaćena potraživanja iznose između 600 i 700 milijuna kuna. Na ročištu se nije pojavio bračni par Pevec niti njihovi odvjetnici.

- Naša agonija predugo je trajala. U centrima nema struje, ljudi i dalje dežuraju, a ono što nam daje nadu u bolju budućnost jest to što dosta potrošača pita kada će se prodajni centri otvoriti - kazala je Zora Radetić, predsjednica Sindikata radnika trgovine Hrvatske. Darko Šket, stečajni upravitelj Peveca d.o.o. Bjelovar i budući stečajni upravitelj Peveca Zagreb d.o.o. kazao je kako dugovanja Peveca Zagreb d.o.o. premašuju 1,1 milijardu kuna.

Iako knjigovodstvena vrijednost tvrtke nadmašuje iznos dugovanja, problem predstavljaju pozajmice unutar tvrtki Grupe Pevec, koje iznose oko 300 milijuna kuna, a Šket je uvjeren kako se neće uspjeti naplatiti. Inače, u Pevecu Zagreb zaposleno je 726 radnika kojima plaća nije isplaćena već pet mjeseci. Njima će nakon proglašenja stečaja biti uručeni otkazi, a dio nakon toga zaposlit će se na određeno vrijeme.

U osam prodajnih centara koliko ih je pod upravljanjem Peveca Zagreb (od kojih je samo jedan u najmu, dok su u ostali u vlasništvu tvrtke) provest će se inventure. Šket je najavio kako će, ako će biti imenovan stečajnim upraviteljem, raspisati javne natječaje za najam prostora u prodajnim centrima u Kutini, Koprivnici, Slavonskom Brodu i Osijeku kako bi barem dio centara što prije stavio u funkciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 12:40