Od izvora do mora

Pet hrvatskih gradova ovu subotu održava jednodnevnu akciju čišćenja

Ambalažni otpad uklanjat će volonteri u Otočcu, Dugoj Resi, Rijeci, Čakovcu i Velikoj Gorici
 Damir Skomrlj/Cropix

Otočac, Duga Resa, Velika Gorica, Rijeka i Čakovec gradovi su koji će ovu subotu, 6. svibnja, održati akcije čišćenja u sklopu projekta Od izvora do mora, čiji su organizatori Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova u Hrvatskoj.

Čak 28 gradova prijavilo se na ovogodišnji natječaj Od izvora do mora koji za cilj ima podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša te primjerenog odlaganja ambalažnog otpada. Velika novost ovogodišnjeg izdanja projekta je sadnja drveća u urbanim sredinama, koja će biti financirana iz nagradnoga fonda natječaja ovog projekta, a s ciljem jačanja apsorpcije ugljikova dioksida te snižavanja temperature zraka.

Gradovi-kandidati imaju zadaću do 31. svibnja organizirati i uz suradnju nevladinih udruga i ostalih zainteresiranih građana provesti jednodnevnu akciju čišćenja. Nakon prijave rezultata o broju okupljenih volontera i količini prikupljenog otpada, do 30. lipnja će se proglasiti pobjednici u tri kategorije – mali, srednji i veliki gradovi. U dogovoru s pobjednicima, akcije sadnje drveća u gradovima održat će se od rujna do studenog.

Grad Otočac poziva sve svoje građane, ljubitelje prirode i Gacke doline da se pridruže ovoj velikoj volonterskoj akciji prikupljanja ambalažnog otpada. Okupljanje zainteresiranih sudionika je u 8:30 sati ispred crkve Presvetog Trojstva, odakle će se krenuti dalje prema lokacijama čišćenja.

Građani-volonteri Duge Rese ovu će subotu čistiti nekoliko lokacija - uz županijsku cestu 3180 (Dugarešćina) i dvije lokacije u MO Belajska Vinica. Mjesta okupljanja su igralište kod Vatrogasnog doma DVD-a Stara Sela (u 9 sati) i amfiteatar Duga Resa (u 9:30). Iz Grada savjetuju volontere da se prikladno odjenu, u radnu ili nepropusnu obuću.

U Rijeci će se eko-akcija provoditi s početkom u 9 sati na Biviju, na plaži za invalide. Čistit će se i uređivati prostor uz more, od kolnog ulaza na plažu Kostanj do tunela za plažu te od kolnog ulaza kod kućnog broja 51 u Opatijskoj ulici do plaže za invalide. Uz građane, u akciji će sudjelovati Upravni odjel za komunalni sustav i promet Grada Rijeke, Planinarsko društvo Kamenjak i KD Čistoća d.o.o.

Sjedište i najveći grad Međimurske županije akciju čišćenja će održati ovu subotu od 8 do 13 sati. Ambalažni otpad će se prikupljati u romskom naselju Kuršanec u Gradu Čakovcu.

Grad Velika Gorica svoje građane poziva da u 9 sati dođu do KUD Novo Čiče na adresi Velikogorička 147. Od tamo se kreće prema dvije lokacije – jezeru Čiče i naselju Lazina Čička. Čistit će se poljski putovi i prostor oko jezera, omiljene lokacije gdje se ljeti brojni građani dolaze rashladiti.

Projekt Od izvora do mora Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije dvije godine se kao partner pridružio i Jutarnji list, a od 2022. godine i Konzum. Partner ovogodišnjeg izdanja projekta je i Udruga gradova, a podršku projektu su dali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba.

Od izvora do mora dio je dugoročnoga sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada, kojim se tvrtka Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati količinu boca i limenka koja odgovara onoj koju stavlja na tržište, a da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih 10 godina samo uporabom lakših boca Coca-Cola je smanjila ukupnu uporabu plastike za četvrtinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 06:22