IZRAELSKI PREDSJEDNIK DRUGI DAN U ZAGREBU PROVEO PRIVATNO

Peres se u Esplanadi susreo s hrvatskim intelektualcima

Shimon Peres prvi je put bio u Hrvatskoj 1997. godine, ali kao zamjenik izraelskog premijera
 Nenad Dugi/CROPIX

Dan uoči posjeta spomen-području Jasenovac izraelski predsjednik Shimon Peres proveo je subotu privatno u Zagrebu. Za kasno poslijepodne organiziran je njegov susret s uglednim osobama iz hrvatskog javnog života u hotelu Esplanade. Posjet izraelskog predsjednika prate jake mjere sigurnosti.

Danas s Kosor

Najznačajniji događaj Peresova višednevnog posjeta Hrvatskoj bit će sutra, kada će u društvu sa svojim domaćinom, hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, posjetiti spomen-područje Jasenovac. Razgledat će Memorijalni muzej, položiti vijence na spomenik Jasenovački cvijet te održati kratka obraćanja. Za sutra je najavljen i Peresov susret s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor.

Za ponedjeljak je planirano osnivanje Hrvatsko-izraelskog poslovnog foruma koji bi trebao olakšati protok kapitala između dviju država.

Inače, Peres je u petak stigao u Hrvatsku iz Slovenije, gdje se susreo s predsjednikom Danilom Turkom. Peres je već jednom boravio u Hrvatskoj, 1997. godine, ali tada kao zamjenik izraelskog premijera. Ovo je prvi njegov posjet u svojstvu predsjednika države.

Mesićev posjet

Hrvatski i izraelski predsjednici posljednji su se put susreli u listopadu prošle godine, kada je tadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić boravio u oproštajnom posjetu Izraelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 23:07