TJEDAN ODLUKE

Raskol u Mostu? Selak Raspudić i Petrov danas imaju presice; DP danas počinje pregovore s HDZ-om

Sve događaje o pregovorima o sastavljanju nove Vlade pratimo iz minute u minutu

Andrej Plenković, Ivan Penava, Peđa Grbin, Zoran Milanović

 /Cropix

NOVO, 07:22 - Domovinski pokret je jučer počeo službene pregovore s SDP-om, a danas je na redu i početak njihovih pregovora s HDZ-om.


05:19 - Nakon što je listu za EU parlament u utorak, gotovo pred sam kraj predviđenog roka, predao DIP-u i Most, koji na ove izbore izlazi s Hrvatskim suverenistima i HSP-om, čelnik Mosta Božo Petrov nije htio komentirati nagađanja o raskolu unutar stranke i odlasku bračnog para Raspudić. Petrov predvodi listu, a slijede Zvonimir Troskot, Dominik Klemenčić (Suverenisti), Željko Glasnović (HSP), Nikola Grmoja, Petra Mandić, Kristina Jerčić, Ivan Vidović, Kristina Bakula, Anamarija Jurković, Željka Ilijaš Baričević te Marin Miletić. O navodnom raskolu unutar stranke i odlasku bračnog para Raspudić, o čemu su tijekom utorka procurile neslužbene informacije, a upravo zbog navodnog neslaganja prilikom slaganja liste za europske izbore i sukoba s Miletićem, Petrov nije htio govoriti. O svemu će, najavio je, sutra i to nakon što Marija Selak Raspudić ispriča svoju stranu priče.

Marija Selak Raspudić održat će u 10.30 sati konferenciju za novinare u Hrvatskom saboru u vezi s predajom lista za izbore za Europski parlament.

Predsjednik Mosta Božo Petrov održat će konferenciju za medije u 11.30 sati.


05:18 - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu navodno je završila raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

U Mostu informacije o raskolu zasad nisu ni potvrdili niti demantirali.

Više pročitajte OVDJE.


05:16 - Zanimljiva lista formirana je na političkom centru: IDS je za europske izbore okupio blok regionalnih stranaka, stranaka centra, SDSS-a te još nekih nacionalnih manjina. IDS-ovac Valter Flego na predstojećim izborima pokušava reprizirati uspjeh iz 2019., kada je osvojio mandat u Europskom parlamentu također u širokoj koaliciji IDS-a, PGS-a i manjih nacionalnih stanaka.

Navedena predizborna koalicija izaziva dodatnu pažnju javnosti nakon što su se pojavile spekulacije da je riječ o konturama nove političke grupacije koja bi u budućnosti možda mogla biti partner HDZ-u na nacionalnoj razini, odluči li HDZ odustati od DP-a kao koalicijskog partnera u Vladi, napraviti sanitarni koridor prema krajnjoj desnici i formirati Vladu HDZ-a i stranaka centra i nacionalnih manjina.

Više pročitajte OVDJE.


21:45 Domovinski pokret predao je liste za EU parlament pri čemu je Ivan Penava naglasio da se nada da će prvi put postati europarlamentarna stranka, predvođeni kandidatom Stjepom Bartulicom.

Upitan o ishodima današnjih razgovora s SDP-om i Mostom, Penava je rekao da su razgovori bili vrlo dobri.

"Ovo je prvi krug, razgovori su bili kolegijalni, uljudni i razumni oko nekih mogućih razvoja situacija i dobri s obzirom na različitosti s SDP-om u raznim opcijama". Naglasio je da je cilj pronaći najoptimalniji put za dobrobit građana te da je to njihova obaveza prema biračima.

"Jasno smo komunicirali što nam je prihvatljivo, a što nije, o tome ovise daljnji razgovori, uvažavajući sve partnere, jer naši birači ne zaslužuju da od toga odustajemo. Bilo kakvo silovanje ili ucjene, podcjenjivanje i stavljanje nas u drugu klupu ne dolazi u obzir", izjavio je.

Upitan za komentar na izjavu Andreja Plenkovića koji je rekao kako po njemu SDSS i DP mogu podržavati većinu, Penava je rekao kako nije čuo, ali bi vratio Plenkoviću tu njegovu izjavu.

"To je izigravanje naših stavova i tko krene tim putem, ja ga upozoravam da taj put nije dobar. Upozoravam na vrijeme i Plenkovića i stranku kojoj sam nekad pripadao, jer kad se pređe neka crta, ja se nadam da su te lekcije naučene i ako tako ne bude, imat ćemo neke druge scenarije", otvoreno je rekao predsjednik DP-a.


20:15 Jasno radimo distinkciju između srpske nacionalne manjine i SDSS-a, rekao je za središnji Dnevnik HRT-a predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava. Smatra kako će pregovori trajati izvjesno vrijeme, a otkrio je kako su pregovori sa SDP-om bili konkretni i konstruktivni.

Govoreći o pregovorima sa SDP-om, kazao je kako su pregovori bili konstruktivni.

Opširnije pročitajte OVDJE.


19:34 "Donijeli smo dvije odluke" rekao je Peđa Grbin nakon sastanka predsjedništva stranke i razgovara s DP-om.

"Prioritet je konstituiranje Sabora, pregovori će potrajati, ne smijemo dopustiti da za to vrijeme ova Vlada djeluje bez nadzora", istaknuo je.

"Važno nam je da nakon konstituiranja Sabora donesemo odluke oko izbora Ivana Turudića i usvajanja Lex AP. Stanke koje su bile oporba trebaju donijeti odluke da to stavimo izvan snage. Potrebno je sazvati Sabor odmah i nakon toga djelovati", kaže.

"Druga odluka je da formiramo pregovarački odbor u kojem smo Marko Kričko i ja te ćemo u odbor dovesti i jednog ili dva predstavnika stranaka koje su s nama u kolaciji", izjavio je.

Potvrdio je da su razgovarali sa svim strankama i da su se neke, poput Fokusa i IDS-a, već javno izjasnile da neće podržati HDZ.

"Predstavili smo ove naše odluke svim strankama koje su bile ranije u opoziciji, a sad su saborske stranke".

Grbin je rekao i kako ne želi komentirati razgovore nekih stranaka s drugim političkim timom te dodao da će njihov pregovarački tim oformiti sutra ili preksutra, kad kreću i pregovori.

Upitan o rokovima za završetak pregovora, rekao da to mora biti što prije, prenosi Dnevnik.hr.

"Ovo mora biti gotovo do 26. svibnja kako bi spriječili da Ivan Turudić postane GDO. Odluku o njegovom imenovanju moguće je staviti van snage", naglasio je.

Rekao je i da mu je neprihvatljivo da postoji Vlada bez ikakve kontrole i ikakvog nadzora, zbog čega je važno konstituirati Sabor.

"Ova bi tehnička Vlada već sutra mogla donijeti zakon s pitaj Boga kakvim posljedicama za hrvatske građane", naglasio je. Rekao je da je strpljiv.

"Kad je netko osam godina stvarao okove kojima je zarobio Hrvatsku, nije ih moguće probiti u 24 sata, treba malo više strpljenja i znati koji ti je cilj. Kad stavimo van snage odluku od imenovanju GDO, ova će zemlja biti bolja", rekao i dodao kako nije problem tko će biti GDO jer je "prazna stolica bolja od aktualnog GDO".

Rekao je da Sabor može preuzeti veliku ulogu.

"Vlada ne mora predlagati zakone, to može predlagati svaki zastupnik, a onda možda dođe i do sastavljanja Vlade". Nije htio reći nastupa li on iz pozicije mandatara, no upitan jesu li odustali od Milanovića, rekao je: "Da. Treba biti svjestan realnosti".

O tome tko će onda preuzeti ulogu mandatara rekao je kako ima i boljih, ima lošijih, ima prihvatljivijih i neprihvatljivijih.

"Idemo vidjeti", zaključio je.


Pregovore o sastavljanju Vlade pratili smo iz minute u minutu i jučer. Više pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:24