BRIGA ZA OBITELJ

Pedro Morales: Moji su živi i zdravi, a ja ću do Čilea preko Brazila

Marta Carasco iz Zagreba još uvijek nije stupila u kontakt s obitelji koja živi uz obalu dvadesetak kilometara od Concepciona
 Damir Krajač/CROPIX

ZAGREB - Živi su i zdravi - šturo je Pedro Morales, Čileanac koji igra za Dinamo, otkrio stanje svoje obitelji koja živi u Concepcionu, gradu u neposrednoj blizini razornog potresa koji je u subotu uzdrmao Čile .

Dinamovac Morales odmah je krenuo u Čile nakon što je čuo što se dogodilo. No, nije uspio stići do domovine - zapeo je na aerodromu u Njemačkoj. Hitno je otputovao u subotu nakon utakmice s Croatijom iz Sesveta.

SPECIJAL: Potres u Čileu

Prekinute veze

- Javio se iz Njemačke i rekao da čeka nastavak puta, a kako su aerodromi zatvoreni, vjerojatno će u Čile krenuti zaobilaznim putevima preko Brazila ili Argentine. U Santiago bi trebao stići u ponedjeljak - rekli su u Dinamu u kojem pozorno prate razvoj obiteljske drame njihova igrača, a nove vijesti očekuju u ponedjeljak u jutarnjim satima. Znaju da je Moralesova supruga, koja je u trenucima katastrofe bila u prijestolnici Santiagu, 300-tinjak kilometara udaljenom od epicentra potresa, također dobro.

Međutim, još tisuće ljudi diljem svijeta nisu uspjele pronaći svoje najmilije niti ostvariti kontakt s obiteljima i prijateljima u okolici Concepciona.

- Naša je kuća 100 metara od mora, u mjestu 20-ak kilometara udaljenom od Concepciona. Tamo mi žive roditelji, sestra, četiri brata i njihove obitelji. Očajna sam, vrijeme prolazi, a ja nemam nikakvih vijesti, potpuno sam nemoćna. Samo gledam vijesti, a ono što vidim je katastrofa - kaže Marta Carasco, 37-godišnja Čileanka koja se udala za Hrvata te posljednjih 14 godina živi u Zagrebu.

- Telefoni ne rade, nitko mi se ne javlja, ne mogu ništa doznati. Tražim ih preko naše ambasade, svi su iznimno ljubazni i izlaze mi ususret, no nitko ne može doprijeti do mojih, ni fizički ni telefonom. U subotu sam uspjela preko Skypea razgovarati s prijateljicom u Santiagu, koja je morala prekinuti usred razgovora jer je došao novi val potresa. Svi sjede sa spakiranim koferima, spremni za odlazak - priča Marta Carasco.

Krizni stožer

I Ministarstvo vanjskih poslova raspolaže samo šturim informacijama. - Čile tek uspostavlja krizni stožer i počinje prikupljati podatke o identitetu žrtava. Prema sadašnjim podacima, među žrtvama nema građana hrvatske nacionalnosti. No, za sada još ne možemo procijeniti ima li među stradalima građana hrvatskih korijena - kažu u MVP-u.

Svi građani koji nemaju informacije o obitelji i prijateljima iz Čilea moći će danas od 11 sati doći u čileansku ambasadu u Zagrebu, u Smičiklasovoj ulici, gdje će ih primiti konzul i djelatnici i pomoći im da ostvare kontakt sa svojima u Čileu.

Mama je, srećom, zapela u Argentini

I Claudia Miličević, Čileanka hrvatskog podrijetla koja se sa suprugom Juanom Manriquezom Livačićem i djecom prije šest godina doselila u Split, a ovih je dana otputovala u posjet obitelji u Čile, dobro je. Javila im se telefonom i prekinula mučnu neizvjesnost koja je trajala cijelu subotu.

Claudia je u vrijeme potresa bila u susjednoj Argentini.

- Putovala je iz Punta Arenasa za Santiago, a kako su ta dva grada cestom povezana samo preko Argentine, tako se tamo zatekla kad se zemlja zatresla - ushićen je Juan, kojem je napokon pao kamen sa srca. Sa suprugom se čuo internet telefonom, ali još uvijek ne zna kada će je napokon i vidjeti. Naime, ona još uvijek ne zna kako će do Santiaga jer su ceste od juga prema glavnom gradu oštećene, a na glavnoj prometnici iz Concepciona je srušen most.

Dobro su prošle i Juanove sestre Ximena i Marcella, koje žive u Santiagu, koji je pogodio jedan od naknadnih potresa snagom od sedam stupnjeva. - U Santiagu je gotovo sasvim porušen stari dio grada, a novije zgrade su dobro prošle. U Čileu su potresi česti, pa je i gradnja prilagođena takvome tlu - kaže Juan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 06:44