MIJENJAT ĆE SE ZAKON?

PEDOFIL OSNOVAO UDRUGU ZASPREČAVANJE ISKORIŠTAVANJA DJECE?!Osuđen je za zlostavljanje dvijudjevojčica, pravobraniteljica je zgrožena

Izabran je na čelo udruge Dostojan život kojoj je jedna od djelatnosti skrb za dječja prava
 iStock, EPH

Iako je tek prije godinu i pol dana izišao iz zatvora, gdje je služio desetogodišnju kaznu zbog pedofilije, Bjelovarac Zdenko Šimunovski (65) izabran je na čelo udruge Dostojan život kojoj je jedna od djelatnosti skrb za dječja prava te sprečavanje seksualnog iskorištavanja djece.

Prema presudi iz 2006., koju je potvrdio Vrhovni sud, Šimunovski je od početka 1999. do ljeta 2002. na dvije lokacije, u svojoj kući te u jednim toplicama, seksualno iskorištavao djevojčicu od devet godina, pokazivao joj pornofilmove i dodirivao je po intimnim dijelovima tijela. Drugu djevojčicu od pet godina zlostavljao je, po presudi, od 2002. do 2005. godine i uhićenja, a s njom je imao i spolni odnos.

Preporuka Ministarstvu

Time je šokirana i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić koja je o situaciji obavijestila brojne ustanove.

- Zgrožena time što je uopće bilo moguće da počinitelj delikata na štetu djece osnuje udrugu koja će raditi i s djecom te da putem aktivnosti udruge s djecom dođe u kontakt, pravobraniteljica za djecu je u prosincu prošle godine na to upozorila Ministarstvo socijalne politike i mladih i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Preporučila je ministarstvima da domovima i centrima koji pružaju usluge za djecu te odgojno-obrazovnim ustanovama upute najozbiljnije upozorenje da postoji visok rizik za sigurnost i zloporabu djece u djelovanju Zdenka Šimunovskog putem te udruge. O tome je obavijestila i Ravnateljstvo policije MUP-a te Ministarstvo uprave, Ured za udruge Vlade RH, Ured državne uprave u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku - izvijestili su nas iz ureda I. Milas Klarić.

Podsjećaju da škole i odgojne ustanove nemaju obvezu provjeravati osobe koje stupaju u kontakt s djecom, odnosno da se ta obveza odnosi samo na djelatnike ustanove, a ne i na osobe koje, poput članova raznih udruga, dolaze provoditi aktivnosti s djecom. Na to su upozoravali i 2014., pri izmjenama Zakona o udrugama, no njihovi prijedlozi, kažu, nisu usvojeni.

U Ministarstvu uprave potvrdili su da zakon ne priječi osnivanje udruge osuđenicima za kaznena djela.

Iz Vlade pak neslužbeno doznajemo da je Zakon o udrugama nešto na čemu treba poraditi.

- To je sada stvar razgovora među različitim resorima i tijelima državne uprave, među kojima su ministarstva uprave, pravosuđa, znanosti i obrazovanja te socijalne politike. Treba pronaći adekvatno zakonsko rješenje kao balans između prava građana na udruživanje i prava djece - rekao nam je sugovornik iz Vladinih krugova. U utorak smo stupili u kontakt i sa Šimunovskim, koji je konsterniran što je priča o njegovoj osudi izašla a da ga nitko nije saslušao.

‘Postoje dokumenti’

- Nisam kriv i spreman sam svakome tko to hoće dati na uvid sve dokumente o svom slučaju. Ja sam 2002. godine anonimno i na druge načine prijavljivao slučajeve dječje prostitucije u osječkom dječjem domu. U orgije s djevojčicama bili su uključeni i neki suci. Da bi me ušutkali, namjestili su mi pedofilsku aferu - rekao je Šimunovski.

Objašnjava da su dvije djevojčice došle iz vrlo problematične obitelji u kojoj ih je zlostavljao otac alkoholičar.

- Supruga i ja smo im dozvolili da žive u našoj kući jer su bili prognanici, do uređenja njihova stana. Međutim, najmanja djevojčica nam je posebno prirasla srcu te je sve češće bila s nama, a otac se slagao s tim. Poslije više nije htjela ocu i ostala je živjeti s nama punih sedam godina. O svemu tome postoje dokumenti, centri za socijalnu skrb znali su da je ona s nama i da je otac alkoholičar, nesposoban za brigu o njima. Njemu sam često financijski pomagao. Baš smo pokrenuli postupak udomljenja, no otac je bio problematičan i stalno je od mene tražio još novca. Na kraju mi je vlastitu kćer htio prodati za deset tisuća kuna. I o tome sam obavijestio Centar. Čak smo se dogovarali da ću mu dati dio novca, samo da nas ostavi na miru. No, stalno je tražio još, a kada sam mu ga odbio dati, razbio je ulazna vrata moje kuće. Potukli smo se i za par dana sam završio na policiji jer me prijavio zbog seksualnog nasilja nad svojim kćerima - ispričao je danas Šimunovski.

Pokazuje nam pisma koja je djevojčica pisala socijalnim radnicima, u kojima moli da je ne pošalju tati koji pije i kod kojega nema što jesti. Kaže da se malena drastično popravila u školi otkako je bila u njegovoj obitelji, te je išla s njima i na ljetovanja u toplice.

Argumenti Šimunovskog

- Tu su svi vidjeli koliko me voli i kakav je moj odnos prema njoj, da tu nema ni traga zlostavljanju - rekao je.

- Posebni je apsurd što je ginekološkim pregledom utvrđeno da je djevojčica nevina, a ja sam osuđen za spolni odnos s njom, i to višekratno. S drugom djevojčicom, starijom, nisam imao tako blizak odnos, ona je bila kod oca i bila je pomalo problematična, no malena nam je bila kao kći. Uostalom, najstarija sestra od sedmero djece oca alkoholičara pisala je brojna pisma svim centrima, sudovima, objašnjavala da je otac problem te da sam ja zapravo spasio malenu od njega. Ona, najstarija sestra, čak je dobila i Povelju humanosti jer je sama odgojila svoje sestre i brata, a o meni i supruzi pisale su i novine kao o dobrotvorima koji su prigrlili tuđe dijete kao svoje - kaže Šimunovski.

Dodaje da nastavlja s radom Udruge, koja zasad broji stotinjak članova, od kojih su neki bivši zatvorenici koje je upoznao tijekom boravka iza rešetaka, te da će se i dalje baviti razotkrivanjem mreže lanaca dječje prostitucije u domovima i odgojnim ustanovama diljem Hrvatske.

- Nisu me ušutkali, mislili su da ću umrijeti u zatvoru - kaže. Svojedobno je 2007. optužen i da je u zatvoru pokušao organizirati ubojstvo suca koji ga je osudio, no za to je djelo pravomoćno oslobođen svih optužbi. (Surađivao: Adriano Milovan)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 17:31