SABORSKI ZASTUPNIK SDP-a

PEĐA GRBIN 'Jandrokovića jako cijenim, uvijek je korektan, a čujem i da u HDZ-u nije ulizica kako mu se često stavlja na teret, dapače!'

 
Peđa Grbin
 Robert Fajt / CROPIX

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin stao je na stranu predsjednika SDP-a Davora Bernardića u obrani slobode govora, ali je doveo u pitanje način na koji se zalaže za to.

Grbin, govoreći u velikom intervjuu za tportal o Bernardićevim istupima u Saboru i na društvenim mrežama u kojima se borio za povratak satiričnih Facebook stranica koje su bile ugašene, kaže da se s njim slaže. "Sloboda je u Hrvatskoj ugrožena, sloboda govora je ugrožena, sloboda medijskog djelovanja je ugrožena. Svatko tko je pratio što se primjerice događalo Miloradu Šikanjiću s Hrvatskog radija mora ostati zaprepašten i skandaliziran. Ali jedno je pitanje teme, koja je opravdana, a drugo je pitanje realizacije. Kada me pitate je li se konzultirao s nekim, moj odgovor je da ne znam, ali da sa mnom nije. Niti s kolegama s kojima sam imao prilike razgovarati. No ocjenu te njegove kampanje prepuštam svakome ponaosob", kazao je u intervjuu za tportal.

Bernardić je, podsjetimo, bio vatreni zagovornik vraćanja stranica "Di su pare?" i "Pretjerivač", koje svakodnevne, često političke događaje u Hrvatskoj prikazuju na humorističan način, pa tako ismijavaju i glavne političke aktere.

Grbin kaže i da su SDP-ovci na nedavno održano team buildingu u Ogulinu dobili novu organizacijsku strukturu, "što je bio odgovor onih koji su je koncipirali na, budemo realni, nezadovoljavajuće nizak rejting SDP-a".

Na pitanje može li ta nova organizacijska podjela koju je donio uopće doprinijeti povećanju rejtinga SDP-a, Grbin smatra da sama organizacijska struktura to ne može kao takva. "No djelovanje SDP-a i rad SDP-a, koji bi teoretski mogao proizaći iz toga - da. Ali možemo mi biti jako dobro organizirani, ali ako toj organizaciji ne dodamo sadržaj, onda nam je sve to džabe.

"Ta struktura je implementirana prije nepunih tjedan dana i dajmo joj neko vrijeme da vidimo hoće li zaživjeti i profunkcionirati", otkrio je o susretu stranačkih kolega.

O traženju opoziva na izvještajnoj konvenciji: 'Reći da do prijedloga za opoziv neće doći bilo bi hrabro'
Zagreb, 251117.
Trg bana Jelacica.
Forum mladih SDP-a performansom su obiljezili Medjunarodni dan borbe protiv nasilja nad zenama, a uoci dogadjanja govoro je i predsjednik stranke Davor Bernardic.
Na fotografiji: Davor Bernardic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX
Davor Bernardić

Za Tportal je komentirao i sve ozbiljnija šuškanja o tome da SDP-ovci svog predsjednika ne vide kao vođu, a čak su se pojavila i nagađanja da će tražiti njegovu smjenu. Sredinom sljedećeg mjeseca trebala bi se održati i dugo očekivana izvještajna konvencija stranke. Neki već govore kako bi se ona mogla pretvoriti u izbornu, odnosno opozivnu za Davora Bernardića.

"Jasno je svakome tko komunicira s članovima stranke da postoji određeno nezadovoljstvo i da se to nezadovoljstvo sve više verbalizira, što u razgovorima s kolegama, što na sastancima tijela stranke, što putem društvenih mreža. I reći da doista prijedlog za opoziv neće doći bilo bi zaista hrabro", kazao je Grbin na to, no o mogućim nasljednicima, pa ni o eventualnim vlastitim predsjedničkim ambicijama, ne želi govoriti.

"Stava sam da se kandidatura ističe kada je za to vrijeme, a to je kada se otvori kandidacijski postupak. Špekuliranje o tome tko bi trebao naslijediti sadašnjeg predsjednika stranke, dok god je on predsjednik stranke, preuranjeno je. Međutim, problem je u tome što to špekuliranje pokazuje da je nisko povjerenje i onih iz stranke koji špekuliraju, ali i medija, u sadašnjeg predsjednika stranke, što je izuzetno loše. I pitanje je koliko dugo uz takvo špekuliranje možemo nastaviti funkcionirati koliko - toliko organizirano", rekao je.

"Što se tiče traženja da odstupi predsjednik stranke, ja sam to već napravio i to puno prije nego što se dogodilo sve ovo zbog čega danas buja nezadovoljstvo. Međutim, Bernardić je nakon toga zatražio povjerenje Predsjedništva stranke i dobio ga je, zatražio je i povjerenje Glavnog odbora i dobio je i to. I ponovit ću, sada je na njemu da opravda dobiveno povjerenje", zaključuje.

'Od Plenkovića sam očekivao puno više, poznajem ga od prije'
Zagreb, 240118.
Ministri dolaze na redovnu sjednicu Vlade Republike Hrvatske u Banskim dvorima.
Na fotografiji: premijer Andrej Plenkovic.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / Hanza Media
Andrej Plenković

Na pitanje kako bi ocijenio rad premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, Grbin kaže da mu je drago što ga je upoznao prije kao zastupnika i europarlamentarca, "jer ga sada mogu uspoređivati s onime kako se ranije ponašao".

"Od njega sam očekivao puno više. Slika koju je stvarao o sebi prije nego je postao predsjednik Vlade rasplinula se u nekoliko mjeseci. Toliku razinu bahatosti i nespremnosti da se bilo što poduzme hrvatska politika još nije vidjela", kaže Grbin.

No, nekoga iz redova HDZ-a ipak cijeni.

"Iznenadit ću vas - kolegu Jandrokovića. Unatoč slici koju javnost ima o njemu, u suradnji s nama uvijek je korektan i ako se nešto dogovorimo, to i poštuje. A ono što znam iz kuloara je da u unutarstranačkim odnosima i nije tako blag i ulizivački raspoložen kao što mu se stavlja na teret. Dapače. Pa ni prema sadašnjem predsjedniku HDZ-a", kazao je za tportal Peđa Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:24