NA ŠTO PAZE POLITIČARI PRI IZBORU KRAVATE

Pastelni Kalmeta, ‘kratki’ Čobi i moderni Milinović

Bez poruke biračima: Naši se političari boje eksperimentirati bojama, biraju slične kravate u svim prigodama, dosadni su sebi i nama koji ih moramo gledati
 Saša Midžor Sučić/CROPIX

ZAGREB - Neki političari više vole široke, a neki tanke. Jednima su draže tamnije, a drugima svjetlije. Bilo da je na prugice ili točkice, kravata je nezaobilazni dio dress codea svakog političara, pa se tako i naši istaknuti dužnosnici ne pojavljuju na službenim događanjima bez nje.

Neki, poput ministra zdravstva Darka Milinovića, vole modernije tanke kravate tamnijih boja s malim čvorom, a njegov kolega Božidar Kalmeta više voli pastelne boje, poput svijetloplave i nježno ružičaste, te ih veže mnogo debljim čvorom.

Demode Hebrang

Andrija Hebrang na svoje uglavnom monotone kravate na prugice često stavi i zlatnu kopču te je jedan od rijetkih, i to ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, koji ima tu naviku. Ministar financija Ivan Šuker voli da mu je kravata malo labavija, a ministar Petar Čobanković često izgleda kao da mu je košulja pretijesna, a kravata prekratka.

Kravata, kao izvorni hrvatski proizvod, raširila se Europom još u 17. stoljeću, a danas mnogi stučnjaci koji se brinu o imidžu političara smatraju da ta vrpca oko vrata ima veći značaj od običnoga dekorativnog detalja. Naime, kad je američki predsjednik Barack Obama tijekom prvih 11 dana svoga mandata naizmjenice nosio samo crvene i plave kravate, u medijima se razvila cijela rasprava o tome nosi li češće republikansku crvenu boju ili demokratsku plavu.

Crvena i plava najbolje

Stručnjaci, pak, tvrde da izbor plave i crvene boje nema veze sa stranačkim opredjeljenjem, nego moćnici u svijetu politike i biznisa biraju upravo te dvije boje zato što se smatra da crvena i plava poboljšavaju rad mozga te ga čine podložnijim za reklamiranje.

Strani političari, dakle, imaju cijelu ekipu stručnjaka koji se brinu o njihovu izgledu i paze na poruke koje svojom pojavom političari šalju svojim biračima, dok je kod naših političara to češće iznimka nego pravilo.

Naime, nije jasno što oni svojim izborom određene kravate žele postići, jedino što im je svima zajedničko jest da ne eksperimentiraju previše s bojama i uzorcima, nego uglavnom nose crvene, crne i plave kravate, a povremeno nabace koju pastelnu boju poput ružičaste ili svijetloplave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 15:36