PREOKRET PRED 'FOTIĆEM'

Pankretić: Dosta mi je. I kćeri me mrze. Pomilovao sam medu iz Slunja

Zagreb, 111111.Bozidar Pankretic, potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja, sumarstva i vodnog gospodarstva poderao je rjesenje o odstrelu medvjeda.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

ZAGREB - Dok sam ja ministar neću potpisati više niti jedno rješenje o o odstrelu medvjeda. Evo, rješenje o odstrelu medvjeda s vojnog poligona Slunj i službeno više ne vrijedi, rekao nam je jučer ministar regionalnog razvoja Božidar Pankretić i pred našim očima poderao rješenje o odstrelu medvjeda koje je osobno potpisao.

Pankretić tvrdi “da je osobno sretan što je medvjed sa Slunja ostao živ te što svojim kćerima više neće morati objašnjavati da on ne mrzi medvjede”.

Prema njegovim riječima, u cijeloj priči o medvjedu s vojnog poligona Slunj najveća je odgovornost Ministarstva obrane. Ono je 16. rujna Ministarstvu regionalnog razvoja uputilo zahtjev za odstrel “problematičnog grla smeđeg medvjeda koje se pojavljuje na mjestima boravka i kretanja pripadnika MORH-a , pa čak i za vrijeme provedbe međunarodnih NATO vježbi”.

Pokušali ga otjerati

- Što smo mogli drugo učiniti nego razmotriti njihov zahtjev? Povjerenstvo za gospodarenje smeđim medvjedom je utvrdilo da je zahtjev opravdan i ja sam rješenje o odstrelu potpisao jer mi to nalaže zakon. Osobno nemam veze s donošenjem odluke - tvrdi ministar.

Naglašava kako su MORH-u dali rok od mjesec dana za odstrel. - Time smo i spasili medu. Taj rok je istekao i medo ostaje na životu. Ako MORH i dalje želi odstrijeliti medvjeda, morat će poslati novi zahtjev, ali ja ga sigurno neću odobriti - tvrdi Pankretić. Na opasku da se moglo donijeti rješenje da se medvjeda uspava i preseli, Pankretić tvrdi da se to može učiniti kod malih medvjeda, a da je ovaj medvjed prestar.

- Donosili smo takve odluke dvaput, ali su nam se medvjedi ponovo vraćali na stara mjesta - objasnio je. Prema njegovim riječima, neke medvjede koji su bili u nevolji pokušali su udomiti u zagrebačkom zoološkom vrtu, ali su uvijek bili odbijeni.

Kako što je Jutarnji list otkrio, medvjed, koji je dobio prefiks problematični, od travnja ove godine, u potrazi za hranom, pojavljuje se kraj vojnih skladišta i prostora u kojem borave vojnici. Pokušali su ga otjerati pucnjevima u zrak i nošenjem hrane na udaljene lokacije, ali nije pomoglo. Ministarstvo obrane zatražilo je odstrel medvjeda jer plaši vojnike.

Potrebna bila dozvola

Nakon što je dobio odobrenje za odstrel medvjeda, MORH je od zapovjednika Kopnene vojske generala Dragutina Repinca zatražio suradnju po tom pitanju. Naime, na dijelu poligona nalazi se državno lovište te je potrebna dozvola vojske da lovci uđu na poligon i ulove medvjeda.

No, nakon analize cjelokupne situacije u Glavnom stožeru donesena je odluka da se lovce ne pusti na poligon. Kako medo nije nikoga napao, niti je ugrozio ičiji život, procijenjeno je da nema potrebe da ga se odstrijeli. Drugi je problem kako detektirati problematičnog medvjeda. Naime, u rješenju o odstrelu precizno stoji da se mora odstrijeliti upravo taj, problematični, a ne neki drugi medvjed.

Može u zimski san

U vojsci su sumnjičavi da bi lovcima uspjelo među 34 medvjeda, koliko ih živi na poligonu, detektirati pravog, pa im i zbog toga ne dozvoljavaju ulaz na poligon. Ministar Pankretić otkriva da bi to bio zadatak nadležne lovočuvarske službe MORH-a koja bi lovcima morala pokazati medu. No, od toga neće biti ništa. Ministar je poderao rješenje o odstrelu medvjeda, Glavni je stožer odlučio da lovce ne pušta na poligon, a medo... Medo se može mirno pripremati za zimski san.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 04:41