SASTANAK U GAJEVOJ

Pakt protiv Milanovića!? Žestoke reakcije SDP-ovaca, DORH: Turudić je Linića vidio prvi put u životu

Ovo mi doista djeluje kao osobni obračun, kaže Mirela Holy, bivša ministrica okoliša koja je zbog sukoba s Milanovićem dala ostavku

Ivan Turudić, Zoran Milanović, Slavko Linić

 CROPIX

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić primio je na razgovor Slavka Linića, Branka Šegona i Tihomira Kralja na njihovu inicijativu, izvijestilo je u srijedu Državno odvjetništvo (DORH). Tema razgovora bilo je stanje kaznenih prijava koje su neki od njih podnijeli u razdoblju od 2011. do 2016. godine, ističe DORH, navodeći da je to odgovor na zaprimljene upite novinara.

"Nakon što su informirani o ishodu kaznenih prijava, odnosno o donesenim državnoodvjetničkim odlukama, razgovor je završen", stoji u objavi DORH-a, nakon koje više nije bilo nikakvih informacija ni pojašnjenja. Javnost je ostala uskraćena za informaciju o kojim je točno slučajevima riječ, no spomenuti trojac probudio je asocijacije na predsjednika Republike i bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Tihomira Kralja, Branka Šegona i Slavka Linića veže, naime, bliska suradnja iz vremena kad je Linić bio ministar financija u Milanovićevoj Vladi. Branko Šegon bio je Linićev pomoćnik ministra, a Tihomir Kralj bio je zamjenik ravnatelja Carinske uprave. Na toj je funkciji Kralj bio godinu dana, a 2013. postao je pomoćnik tadašnje ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec, koja je bila bliska Milanoviću.

Sukob između Milanovića i Linića prelamao se, i to vrlo izravno, preko Šegona, pa i Kralja. Od tad datira i više kaznenih prijava koje su podnosili različiti akteri, a jedna od njih bila je protiv Milanovića kao predsjednika SDP-a, i to za zloupotrebu položaja i ovlasti. Linić je javno iznosio optužbe da je Milanović iz SDP-a izvukao više od 300.000 kuna, no nakon što su u policiji i DORH-u sve ispitali, prijava je bila odbačena.

- Zanimljivo je da je tjednik 7Dnevno još prošli tjedan najavilo da će se Slavko Linić i glavni državni odvjetnik Ivan Turudić sastati, pa me zanima je li 7Dnevno novi bilten Državnog odvjetništva - prva je reakcija predsjednika SDP-a Peđe Grbina na vijest da je Turudić primio na razgovor Linića, Šegona i Kralja kako bi porazgovarali o stanju kaznenih prijava koje su neki od njih podnijeli prije osam do 13 godina.

- Zanimljiv je i neuobičajen potez glavnog državnog odvjetnika i kako bismo bili sigurni da se ne radi ni o čemu izvanrednom, pozivam sve građane Republike Hrvatske koje zanima status njihovih kaznenih prijava ili kaznenih prijava podnesenih protiv njih da se jave glavnom državnom odvjetniku kako bi im objasnio status tih prijava da vidimo hoće li Turudić prema svima jednako postupati - rekao je Grbin.

Na pitanje je li meta predsjednik Republike Zoran Milanović, odgovorio je rekavši da ne zna što je Turudić htio postići, ali ako se pokaže da prema drugima neće postupati jednako, "onda je evidentno da se radi o politizaciji Državnog odvjetništva".

Turudićev potez komentiralo nam je i dvoje bivših ministara iz vremena kad je predsjednik Vlade bio Zoran Milanović. Mirela Holy, bivša ministrica okoliša koja je zbog sukoba s Milanovićem dala ostavku, napominje da nije upućena u sadržaj prijava niti je ona bila dio tima u Vladi kojemu je pripadao Linić, ali joj razgovor s Linićem, Šegonom i Kraljem na prvu djeluje kao osobni obračun.

- Iskreno, iznenađuje me ovo jer je posrijedi stara priča. Linić je otišao iz Vlade još 2013. godine, a od tad je prošlo 11 godina. Vjerujem da u kaznenom smislu ima daleko atraktivnijih stvari. Ovo mi doista djeluje kao osobni obračun, a prvo mi je palo na pamet da bi meta mogao biti Milanović - rekla je Holy.

Reakciju smo dobili i od ministra unutarnjih poslova u Milanovićevoj Vladi, sad predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Ranka Ostojića.

- Očito se radi o novoj praksi da se možeš doći raspitati kod glavnog državnog odvjetnika o prijavama. Sad valjda svaki građanin koji je podnio prijavu to isto može napraviti, a DORH će izvijestiti o rezultatima sastanka. Nadam se da ovakav presedan neće biti samo za kompromitirane. Također se nadam da će i Zdravko Mamić doći na ‘raspitivanje‘ - rekao je Ostojić.

O kojim su kaznenim prijavama Linić, Šegon i Kralj razgovarali s glavnim državnim odvjetnikom Ivanom Turudićem, nitko ne želi otkrivati. Međutim, njihov se odlazak u DORH poklopio s neslužbenim informacijama koje su se pojavile nedugo nakon što je Turudić izabran za glavnog tužitelja. Prema njima je jedna od prvih Turudićevih aktivnosti bilo kontaktiranje Linića, što se tumačilo kao prvi potez u nalaženju "dokaza" za navodna kaznena djela ako ih je Milanović počinio dok je bio premijer.

U DORH-u se ta informacija demantira uz tvrdnju da je Turudić bivšeg Milanovićeva ministra financija Slavka Linića prvi put u životu vidio sad kad mu je kao glavnom državnom odvjetniku došao na razgovor.

Valja napomenuti da Milanović ni s kim nije bio u toliko žestokom sukobu kao s Linićem, a on se prelamao preko Šegona, kojeg se optuživalo da poziciju u Linićevu ministarstvu koristi za pogodovanje svojem privatnom biznisu. Protiv njega je bila podignuta i kaznena prijava radi odobravanja kredita HBOR-a tvrtki Facta Vera, koje je Šegon bio suvlasnik. Na Milanovićev zahtjev Šegon je bio smijenjen s dužnosti pomoćnika ministra, no DORH u njegovu ponašanju nije našao elemente kaznenog djela.

Ipak, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je da je Šegon u sukobu interesa, a Milanović se u izjavama koje su prethodile Linićevoj smjeni na to i pozivao.

Kad je o Tihomiru Kralju riječ, on se u sukobima između Milanovića i Linića također našao na Linićevoj strani. Govorilo se da ga je Linić instalirao za zamjenika šefice Porezne uprave kako bi ju nadzirao. Premda se protiv Kralja iznosilo više optužbi, protiv njega također nikad nije pokrenut nikakav kazneni postupak, a Čavlović Smiljanec je optužena i osuđena zbog pogodovanja osječkom poduzetniku Željku Bilošu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 09:57